За „БСП за България” здравето на българите е над всичко

Мар 10, 2017 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 919

Да се финансира не само специализацията на младите лекари, но дори и обучението по медицина, за да не бягат специалистите зад граница

„Платформата на левицата е разработвана повече от година и половина от солиден експертен състав, обсъжданa е многократно на различни нива и в окончателния си вариант е готов управленски проект. За левицата здравето на българина е над всичко”. Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България” в 16 МИР – Пловдив град доц. Георги Йорданов, по време на среща с Управителния съвет на Пловдивската лекарска колегия. Срещата бе по покана на съвета на колегията, отправена до всички политически партии, но само кандидатите за депутати от Пловдив доц. д-р Георги Йорданов, втори в пловдивската листа с № 10, и младите му колеги, хирурзите д-р Любомир Паунов и д-р Атанас Баташки – съответно пети и осми от същия екип на левицата.

Доц. Георги Йорданов открои посоките на левицата за промяна в здравеопазването: премахване на пръстовата идентификация; равен и безпрепятстван достъп на всеки, от всяко населено място до здравните заведения – здравноосигурените лица да не доплащат нищо; пенсионерите да ползват безплатно по една зъбна протеза за две години; безплатни консумативи, импланти и ендопротезиране за пенсионери и онкоболни; облекчаване на сега тромавата административна система при спешната помощ; национална здравна карта, която ще регулира и безконтролното роене в здравната мрежа; финансово и ресурсно обезпечаване на лекарските кабинети в училищата; засилване на профилактиката.

„Да се финансира не само специализацията на младите лекари, но дори и обучението по медицина, за да не бягат специалистите зад граница”. С тази кауза се ангажира д-р Любомир Паунов. Той припомни, че местният парламент е гласувал предложение на червените съветници по негова идея и вече общината финансира специализацията на младите лекари в общинските болници. „Наредбата на ГЕРБ за специализациите не работи. Болниците нямат ресурс и няма как да закрепостят лекарите за 10 години напред”, подкрепи колегата си д-р Баташки. Той се възмути от спирането на европейските стипендии за студентите по медицина, специалност обявена от ексминистър Кунева за неприоритетна в България.

Председателят на УС на Пловдивската лекарска колегия д-р Георги Кръстев съобщи, че изпратените до няколко комисии в НС от тяхната структура предложения за запазване на солидарния здравен модел, но въвеждане и на индивуални партиди на пациентите, за да не изтичат пари от НЗОК, за реформиране на спешната помощ и други конкретни мерки, са останали без отзвук. Той изрази надежда за промяна в здравната системата, подчертавайки, че болестите нямат цвят.