Проф. Иво Христов: Мисията ми е свързана с образованието, където проблемите са чудовищни

Фев 13, 2017 Новини БСП 0 3134

Само в България отстояват приказката за неолибералния модел

"Дълго време странях от политиката и имаше критики към мен - защо не се включвам. От друга страна, когато реших да участвам, дойде въпросът - защо го правя. С тези думи проф. Иво Христов, водач на листата на „БСП за България” в Пловдив, обясни пред БТВ защо е приел да се включи в политическия живот на страната и добави: „Приех в качеството си на експерт, който като кандидат от гражданската квота, ще се опита да повлияе, доколкото е възможно това, върху процесите на парламентарния живот.” Проф. Христов обясни, че мисията му е свързана с образованието. „Занимавал съм се с наука и образование, преподавател, дълги години експерт в Националната агенция за оценяване и акредитация. Проблемите на висшето образование, науката и културата са ми близки. Познавам нещата отвътре. Проблемите са чудовищни и системни”, обясни професорът. Той бе категоричен, че е нужна цялостна обществена промяна, за да се стигне до такава в системите на образованието, здравеопазването, правосъдна система. Проф. Христов обясни, че проблемът им трябва да се погледне комплексно, за да се реши частният проблем на всяка една от изброените сфери.

Комфортното ни пребиваване под крилото на ЕС свърши.

"Ние влизаме в много тежки международни турбуленции. Комфортното ни пребиваване под крилото на ЕС свърши. Нещата стават много тежки и имам предвид преди всичко промяната в САЩ, евентуалната промяна след изборите във Франция, Германия и Италия. Поради тази причина ние трябва да погледнем по-напред от егоизмите си. И ние като българи - какво можем да направим, за да отстоим своята национална общност на това проветриво място”, каза проф. Христов. „Събитията се променят тектонично и приказката за неолибералния модел само в България продължава да бъде отстоявана.” - предупреди той.

Американската администрация изостави огромната конфронтация с Русия

Професор Иво Христов обясни, че в ядрото на Западния свят има титанична битка между две крила по въпроса какъв вид капитализъм ще има, за вида на социална и политическа система, която ще доминира в световен мащаб. „Тръмп спечели само едно от сраженията, но не и битката. Тя продължава и нейните демаркационни линии не са само в американското общество. Те са и в Европа, и в България. Драмата тепърва предстои и тя е титанична в много отношения. Ще има промяна на геополитическия вектор. Американската администрация изостави огромната конфронтация с Русия”, заключи проф. Иво Христов.