Манол Генов: Откриване на храм е недопустимо да се ползва за предизборна агитация, но ГЕРБ го направиха

30.10.2016 г.

Освещаване на нов православен храм събра граждани, дарители и гости в неделя преди обяд в Асеновград. Лично Негово светейшество, българският Патриарх Неофит заедно с архиереи от Светия синод присъстваха на службата.  С 45 минути закъснение на празника пристигна и премиерът Бойко Борисов. Вместо да бъдат вътре в храма, докато патриарх Неофит говори за вярата и ценностите на православието, активисти на ПП ГЕРБ нетърпеливо чакаха извън църквата лидера си. Това каза депутатът от ПГ Лява България Манол Генов. "Ясно е, че просто бяха дошли на партийна среща с вожда си. Тъжна гледка се оказаха привиканите и организирани деца да бъдат около него.  А единственото полезно нещо за същите деца, бе  някой да ги насърчи да  чуят думите на патриарха в храма, вместо да оглеждат джипа на Бойко Борисов", добави Генов.

Новооткритият  православен храм „СВ. Архангел Михаил” в Асеновград стана известен с това, че е изцяло построен с лептата на обикновени хора и дарения на щедри бизнесмени. Откриването му обаче не бе пощадено от ненужен, а вероятно и умишлен слугинаж. На всеослушание бе обявено как едва ли не Борисов бил първият държавник, който давал толкова пари за църкви, категоричен е социалистът. По думите му, всеки информиран  български гражданин знае, че едно правителство дава пари за църкви с решение и след молби от църковни настоятелства за подкрепа. И дадените по този ред пари са единство държавни публични средства. По този начин дарител е всеки български данъкоплатец, а не премиерът.

И вместо да го посипват услужливо с еднолични похвали, е редно да си припомним,  че  кабинетът „Борисов-2”  отдавна е длъжник на отговорната политика в сектора на вероизповеданията, казва още Манол Генов. "Точно това правителство си позволява упорито да не прави нищо по темата за мистериозните финансирания на вероизповедания от чужбина. Дори и сезирани, управляващите от ГЕРБ продължават да бездействат и мерки няма. На кого да благодарим за това, че с такива неясни външни финансирания млади хора си сменят вярата, ценностите, мястото в обществото? Вероятно на същото това правителство?" попита Манол Генов.

Появата на премиера Борисов на новата църква стана повод за още една безпрецедентна гледка. Активисти на ГЕРБ предвидливо се бяха заредили с агитационни политически материали и такива бяха безогледно раздавани дори на деца в двора на църквата.  Вероятно активистите на ГЕРБ не само са забравили, че са в църква, но и са пропуснали да забележат в чии ръце пъхат предизборната си агитация. Недопустимо е, но се случи! Мирисът на ГЕРБ се опита да помрачи дори един църковен празник, вероятно от веруюто на тази партия, че „всеки ден, всеки час, навсякъде има мат”рял”.  Обречени са скоро да разберат колко се лъжат, заключи Манол Генов.