Асеновградчани отбелязаха 74 години от съртта на братя Пачови

Участниците в полонението излязоха с декларация в подкрепа на Ирина Бокова за Генерален серетар на ООН

С възпоменателен митинг-поклонение асеновградчани отбелязаха 74 години от обесването на братята антифашисти Пантелей и Лазар Пачови. На паметната плоча в близост до родната им къща се стекоха стотици, за да поднесат цветя в тяхна памет.

Възпоменателно слово за делото на двамата братя изнесе заместник-преседателят на БСП Асеновград по партийната дейност Георги Кацаров. Той разказа за живота и борбата им срещу фашизма, за залавянето им и нечовешките изтезания, на които са били положени, докато са били в затвора. Почетен гост на поклонението бе синът на Лазар Пачов – Пантелей Пачов. Участие взеха също и нароният представител Манол Генов, заместник-кметът на Асеновград инж. Мария Вълканова, заместник-председателят на БСП област Пловдив инж. Маргарита Стоилова, председателят на БСП Асеновград Енко Найденов, членове на местното изпълнително бюро на партията, членове на  Българския антифашистки съюз и множество граждани.

Двамата борци срещу фашизма в България са осъдени на смърт от тогавашното държавно ръководство след несполучлив опит на 31 август 1941 г. да освободят политическите затворници от концлагера "Гонда вода". Обесени са в Пловдивския затвор на 2 октомври 1942 г.

От името на всички участници в поклонението бе изнесена декларация в подкрепа на канидата на България за Генерален секретар на ООН Ирина Бокова. В нея асеновградчани се възмущават от безпрецедентното и унизително за България решение  на правителството да промени  българската кандидатура. В нея се казва още, че то е срамно, рисково и  национално безотговорно. „За нас госпожа Бокова е успешният кандидат на България, защото е световно призната и уважавана, има два мандата в ЮНЕСКО и е доказала своята ангажираност  с проблемите на света в областта на културата, образованието и човешките права” – се казва още в текста към декларацията.