Пловдивските социалисти честваха 160 години от рождението на Димитър Благоев

Юни 15, 2016 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1115

Гергов към младите: Трябва да сте горди с корените на партията

Пловдивските социалисти отбелязаха тържествено 160 години от рождението на Димитър Благоев. Барелефът на Дядото бе отрупан с цветя, а градските и областните структури на БСП, БАС, Сдружение „Памет и бъдеще” положиха венци. Почит и уважение към основателя на социалистическата партия в България изразиха лидерът на пловдивските социалисти проф. д-р Красимир Мурджев, народните представители Георги Търновалийски, Димитър Дъбов, Красимир Янков и Манол Генов, кметове и общински съветници на левицата в Пловдив и областта. Георги Гергов – член на ИБ на НС на БСП и областен председател, поздрави множеството, а на младите хора каза, че трябва да са горди с корените на партията.

В словото си по повод годишнината на Дядото д-р Любомир Паунов припомни исторически факти за личността, политика, общественика, книжовника, учителя и прогресивния ум Димитър Благоев. „Той се качва на политическата сцена в следосвобожденска България, за да участва в изграждането на държавността. Интелигент, демократ, родолюбец, жадуващ за свобода, доброта и щастие за всички. Това са неговите морални и нравствени ориенти” – каза младежкият лидер. Той очерта дейността на Благоев по подготовката на Бузлуджанския конгрес през лятото на 1991 и публикуването на първото оригинално марксическо издание у нас в края на същата година. В аналите на българския парламентаризъм Дядото остава с блестящите си речи от парламентарната трибуна, от която громи буржоазните правителства. Безспорен е приносът му и в създаването на българското синдикално движение. „Като стожер на правдата и прогреса в обществото не за власт и пари, не за политически дивиденти и постове, а за общото благо на народа, увлича след себе си хиляди готови да подарят живота си на идеята за един по-добър свят”, каза още д-р Паунов. В заключение той направи препратката към съвременните реалности и мисията на социалистите да направят промяна. Младият БСП лидер очерта основните задачи пред БСП за възстановяване на България. „Нека всеки си зададе въпроса какво е направил днес, и какво може да направи утре, за да живеят идните поколения по-добре и по-сигурно тук, в България. Димитър Благоев - Дядото го е правил, за да бъдем тук днес, заедно” – каза в заключение хирургът.

С призив да се помнят и предават заветите на Благоев изпълняващият длъжността председател на РС на БСП – Централен Тодор Стоилов закри тържественото честване на годишнината от рождението на Дядото.