Георги Търновалийски: С „махленската свада” скриха новия дълг, провала в образованието и еврофондовете

На този фон българският президент продължи да разделя българите и добре, че няма да бъде повече държавен глава

„Зад гангстерската война по Черноморието, определена от премиера като „махленска свада”, през изминалата седмица се скриха важните дебати за новия дълг, за срива в образованието, за провала в усвояването на европейски средства, за разделянето на нацията от президента”. Така анализира изминалата парламентарна седмица народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски на редовната си пресконференция в Пловдив.

„Първо се скри дебата за новия дълг от 1.2 млрд. лв, който беше поет като гаранция от държавата, която е записана като основен длъжник”, подчерта той. Търновалийски каза също, че мафиотската война на Слънчев бряг е затъмнила също драматичните резултати от матури с 20 % двойки. „На този фон българският президент продължи да разделя българите и добре, че няма да бъде повече държавен глава”, допълни той.

Според него в информационно затъмнение остана и провалът в усвояването на европейски средства през изтеклия програмен период, като в настоящия темповете са нищожни. „Дори Кристалина Георгиева го призна, защото за две години от програмния период 2014-2020 са усвоени само 1.6 % по оперативните програми”, допълни Търновалийски. По думите му в графата с провалени общини по този показател, за съжаление, попада и община Пловдив. „Отдавна алармирах, че средствата относно Големия воден проект в размер на 150 млн. лв. са загубени. Предстои отново да бъде договарян с ЕК, но на по-ниска цена. А, можеше да бъде изпълнен и сега да се реализира втората фаза по отношение на утайките”, посочи Георги Търновалийски.

Той припомни, че по всички тези въпроси БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е реагирала остро в парламента. Депутатът бе категоричен, че левицата ще продължи да настоява за решения по проблемите с демографската криза, мигрантите и сигурността, здравеопазването. „На парламентарно ниво продължават разговорите с опозиционните политически сили. Лявата партия търси подкрепа по конкретни законодателни инициативи, свързани с участието на държавата в икономиката и борбата с монополите. В тази ситуация курсът към предсрочни парламентарни избори е категоричен. Ние сме „За” оставката на този кабинет, защото държавата не се развива в правилната посока”, заяви той.

Търновалийски сподели, че на петъчния парламентарен контрол очаква отговор на три свои актуални въпроса, отложени от ресорните министри миналата седмица. Те ще бъдат отправени към Меглена Кунева за лошите оценки на седмокласниците на матурите, към Владислав Горанов за Българската банка за развитие и към Румяна  Бъчварова за административната реформа в МВР.