Пловдивските социалисти се поклониха пред загиналите за свободата на България

Юни 02, 2016 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1739

Те почетоха паметта на загиналите и поднесоха цветя на Братската могила в Пловдив

С митинг-поклонение на Братската могила членове и симпатизанти на БСП-Пловдив изразиха своята признателност към героите, загинали за свободата на България. В словото си по повод 2 юни, младият общински съветник Иван Петков припомни за саможертвения пример на Христо Ботев, Васил Левски, Георги Бенковски, Панайот Волов, Стефан Караджа, Георги Раковски. Той изтъкна, че в минутата мълчание отдаваме почит и към пролелите кръвта си за нашата свобода - воините от братска Русия, пред загиналите румънски и финландски войници. „Прекланяме се и пред онези, които загинаха в името на една мечта – да видят своята България освободена от фашисткото нашествие на Хитлеровите пълчища”, посочи Иван Петков. Той подчерта, че всички тези герои са надживели времето и забравата, и завинаги остават върхов пример, мярка за етични и патриотични стойности. „Те се превърнаха в легенда, по-внушителна от всички други легенди, защото е родена не от въображение, а се основава на потвърдена историческа реалност”, каза в заключение ораторът.

„Докато идваме тук всяка година, споменът на героите на България, за свидните жертви пред олтара на свободата и родината, ще бъде жив”, посочи Десислава Йорданова, председател на Районния съвет на БСП-Западен.
 
102-годишният Александър Николов развълнува присъстващите като рецитира стихове на Ботев. Доц. Георги Йорданов, председател на Български антифашистки съюз - Пловдив, връчи членски карти на 10 новоприети млади антифашисти.
 
Цветя на Братската могила положиха проф. д-р Красимир Мурджев - председател на БСП-Пловдив, общинските съветници Теодора Халачева и Ангел Иванов, ген. Димитър Стоилов, членове на Изпълнителното бюро на левицата в града.