Община Садово

Председател на ОбС на БСП-Садово: Атанас Димитров Телчаров

гр.Садово, ул. „Иван Вазов“ 2

 

Общината е ситуирана в Тракийското поле и това определя структурата на селскостопанското производство. Заема площ от 193 кв. км и представлява 0,17 % от територията на страната.

Общината се състои от 1 град – Садово, обединяващ икономическите, административните и културно-просветни функции и 11 села – Ахматово, Богданица, Болярци, Караджово, Катуница, Кочево, Милево, Моминско, Поповица, Селци и Чешнегирово. Населението на Общината възлиза на 15 115 жители.

Град Садово възниква в периода 1365-1390 г., като градчето е било образувано от турски заселници, преселени в Тракия, още по времето на султаните-завоеватели на България - Мурад I (1362-1389) и Баязид I Йълдъръм (1389-1402). 

Най-ранното сведение за съществуването му се съдържа в подробния регистър на акънджиите от 1472 г., където е споменато под името село "Чешнегир" от нахията "Филибе" (Пловдив).

През територията на Общината текат реките Марица, Чая, Сушица и Черкезица. Поземленият фонд на Община Садово възлиза на 193 хил. 144 дка.

 Природните дадености и доброто местоположение – в близост до международна пътна инфраструктура/ шосе Е-80 и жп линия София – Истанбул/ създават предпоставки за развитите на селско-стопанско производство.

На 2 км югозападно от Садово има останки от праисторическо селище. Не са малко и тракийските селищни могили. В селищната система на общината е открит един от най-красивите седящи глинени идоли в българска национална съкровищница, сега съхраняван във Виенския исторически музей. Характерни за региона са уникалните находища на местна сива тракийска керамика. Богато е историческото наследство от римско време.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи