Д Е К Л А Р А Ц И Я на ППГОС на БСП – Пловдив

Декларацията е по повод разрушаването на паметника на културата – бившия тютюнев склад „Ориент табако”

Д Е К Л А Р А Ц И Я

на

ППГОС на БСП – Пловдив

Относно: Разрушаването на паметник на културата – бившия тютюнев склад „Ориент табако” на ул. Одрин №8

Посегателствата върху паметници на културата по всички точки на цивилизования свят се определят като варварство. В 21 век древен Пловдив, бъдеща европейска столица на културата, преживя кошмара на брутален архитектурен вандализъм. Бившият тютюнев склад на „Ориент табако” на улица „Одрин” №8 - паметник на културата, беше разрушен. Пловдивчани бяха потресени от тези действия и ги сравниха с погромите, които Ислямска държава извърши спрямо архитектурните и археологическите ценности в завладени от тях територии.

В неделя, след тържествените чествания на националния празник – 3 март, багерите не срутиха само една сграда и не откъснаха просто парчета от стенописа на Вълчан Петров. Те погребаха, градена столетие, културна идентичност и то във време, когато най-старият жив европейски град се готви да бъде Културна столица на континента.

Този акт изглежда добре замислен отдавна, а в осъществяването му прозират корпоративни и лични интереси. Сянката на това престъпно деяние падна и върху община Пловдив. Действията на администрацията в последните дни дадоха повод за размисъл в тази посока. Без значение дали става въпрос за корупционна схема или явен непрофесионализъм, пловдивчани очакват виновните лица да бъдат наказани.

Престъпното нехайство и несъобразяването със сгради от културната и историческа тъкан на Пловдив станаха начин на действие на общинската администрация. Стилът на архитектурна намеса, където е предприета, води до унищожаване на автентичния облик на Пловдив. Нагледен пример са недомислените нови алуминиеви обеми в ансамбъла на Античния театър - билетен център и зала. Друга налична илюстрация са метални навеси пред Централна гара, които обезличават предгаровото пространство и закриват самата гара, която също е паметник на културата. Това дали е съгласувано с НИНКН?

Пловдив е богат с напластяване на култури, сгради и ансамбли от древността до съвремието ни. Ангажиментът на местната власт е да съхранява и опазва културно-историческото и архитектурно наследство на града ни. А с наближаването на 2019 г., усилията на администрацията трябва да са подчертано насочени към подкрепа за развитието на културния сграден фонд, за да си върне блясъка от миналото.

Ние, социалистите в Пловдивския общински съвет, остро осъждаме варварското разрушаване на сградата на бившия тютюнев склад на ул. Одрин 8.

Настояваме за пълно разследване на случая, с бързо и прозрачно изясняване на фактите, както и на отговорността на кмета и неговия екип, за да се стигне дотук.

Заявяваме, че виновните длъжностни лица трябва да понесат вината си със цялата строгост на закона.

Декларираме, че ще следим за изпълнението на законовото изискване за възстановяване на сградата – паметник на културата.