Проект „Образована младеж” стартира за пета година

Осъществяването му се превърна в добра практика за организацията ни

„За пета поредна година в Пловдив се провежда проект „Образована младеж”. Осъществяването му се превърна в добра практика за организацията ни“, коментира общинският съветник от БСП Теодора Халачева, която е и част от екипа на сдружение „Иновации и потенциал” – Пловдив. „Стартът на проекта е  през 2011 г. като една от инициативите на неправителствената организация за работа с ученици от средните училища. Обща цел и приоритет е съхранение, развитие и инвестиране в младежта като социален потенциал и по-конкретно повишаване нивото на образованост на зрелостниците от Община Пловдив“, допълни тя. По нейните думи за тази цел екипът на проекта предоставя възможност за подготовка за държавните зрелостни изпити чрез безплатно обучение по български език и литература в рамките на четири месеца, които ще се провеждат в неделя. „Обучението по български език и литература вече пета поредна година се води от Димитрина Вакрилова. Целевата група на проекта е сформирана от ученици от пловдивски гимназии, които имат мотивация за участие в  учебния процес“, каза още тя. 

„До момента в проекта са участвали над 80 ученици от различни средни училища в града. Занятията ни са посещавани от ученици на ЕГ „Пловдив”, ЕГ „Иван Вазов”, ГХП „Св. св. Кирил и Методи”, НТГ, ПГСАГ „Арх. Камен Петков”, ПГО „Ана Май” и др. Средният успех на миналогодишната група, постигнат на зрелостните изпити е Мн. добър 5.20.“, коментира Вакрилова.

„Тазгодишната група е 30 ученици, като се надяваме те да повторят успеха на предишните курсисти и дори да го подобрят“, каза при откриването на курса Теодора Халачева.