Манол Генов: Скритите подкрепи между ГЕРБ и ДПС работят безотказно

Приказките на Борисов, че никой няма да го видим в управлението заедно с ДПС, са откровена лъжа и лицемерие

Лидерът на ГЕРБ вчера каза „Разбирам предизборните спекулации на тема ГЕРБ-ДПС, но ГЕРБ е единствената партия, която не е влизала в коалиция с ДПС и няма да влиза“  и днес ново 20… „По делата им ще ги познаете” е казано в Библията. Приказките на Борисов, че никой няма да го видим в управлението заедно с ДПС, са откровена лъжа и лицемерие. Действията на ГЕРБ са коренно различни от декларациите, но все пак  е прав премиерът Борисов да се зарича, че в явна коалиция между ГЕРБ и ДПС няма да го видим. Тя не му й трябва, щом има механизми и влияния, през които скритите подкрепи между двете партии да работят перфектно. Този механизъм- на смс и телефонни позвънявания проработи и  при избора на представители в Управителния съвет на Националното сдружение на общините за Южен Централен район.
При ясен регламент на издигане на номинации и тяхно гласуване, общините с кметове от БСП и коалиции в този важен  регион на страната останаха без нито един свой представител. Петте квоти се оказаха на финала на гласуването поделени по братски между ГЕРБ и ДПС. А заедно те подкрепиха кандидатурата на община Карлово като представител на местна власт, легитимираща съществуващата коалиция на национално ниво.
Представителността на общините в най-авторитетния орган на национално сдружаване на местната власт е изключителен показател  за това до колко централната власт умее да  бъде толерантна  към опозицията. Да отстъпва съзнателно и да подкрепя  кметове, които са им политически противници.  Ясно е  как работи този рефлекс, след като левицата и нейните коалиции в местната власт  от Южен централен район останаха  без свой представител в управителното тяло на Сдружението.  
Цялата тази схема на подкрепа между ГЕРБ и ДПС няма как да бъде доказана, но е  безспорно, че договорки има.  Това е и пореден знак, че гласът на представителите на левицата в местните власти нито  е нужен, нито е удобен на управляващата партия и нейните явни и скрити партньори във властта. Това е тъжна констатация и тенденция, която правителство и ГЕРБ  упорито държат да приемем за нормални. Защото и днес ДПС и ГЕРБ играха заедно така,   както, когато гласуваха бюджета, 16-милиардния заем, спорните конституционни промени. Няма никакво съмнение в еднопосочните им интереси. Клетвите на Борисов пред медиите вече нямат стойност. Делата му и тези  на партията му доказват друго. Стана ясно, че всъщност задкулисието решава нещата в политиката, а не честното състезание и откровените взаимоотношения в нея.