Манол Генов предупреди за отпадането на редица дейности по отсечка Асеновград- Поповица

20-километровата отсечка Асеновград-Поповица, която е в изключително лошо състояние, най-накрая ще бъде ремонтирана

20-километровата отсечка Асеновград-Поповица, която е в изключително лошо състояние, най-накрая ще бъде ремонтирана, такива са уверенията на министър Лиляна Павлова, в отговор на въпрос на народния представител Манол Генов. Според социалистът обаче, това че ремонтът се случва не по програма „Транзитни пътища V“, а като поддържане на трасето, може да доведе и до отпадането на редица дейности, заложени в проекта. „С рехабилитацията на участъка трябваше да се построи и изцяло ново мостово съоръжение до село Селци, да се изградят нови водостоци и да се извърши реконструкция на отводнителните канали, да се ремонтират тротоарите в населените места, през които преминава и така да се възстановят нормалните експлоатационни качества на пътя“, коментира Генов. Според него актуалната информация от преди броени дни е в напълно обратна посока.

„Според министър Павлова рехабилитацията на пътя ще приключи до края на декември, а канавките, водостоците и ремонта на моста до село Селци ще бъдат завършени до пролетта на 2016 г. В законовата уредба на страната има регламентирани срокове, в които могат да се извършват строителни дейности, а за някои от тях този срок е 15 ноември“, припомни Генов. По неговите думи за цялостния ремонт на участъка са предвидени 8 млн., като с част от парите ще се укрепят и участъците около селата Поповица, Болярци и Селци, които пострадаха от наводненията. „През 2013 година, когато бе стартирана за първи път процедурата,  цената  бе 6,5 млн. лв.“, подчерта Генов и обясни, че забавянето е оскъпило проекта, а поставените срокове са твърде нереалистични, имайки предвид началото на зимата и техническите изисквания за извършването на някои от  дейностите по строителството.

 „Пътят  е връзката на Североизточна и Източна България към Смолян и зимните курорти, а състоянието му от повече от 6  годни е официално рисково за придвижване. Оптимизмът на  министър Павлова е твърде голям, но се надявам да изпълни обещанията си по реконструкцията на пътя в цялостния му вид и в поставените срокове, без това да понижи качеството на  извършените дейности“, заключи Манол Генов.