Георги Търновалийски алармира, че летище „Пловдив“ се води към закриване

Депутатът критикува остро управляващите за бюджета, данъците, приходите и разходите

„Летище „Пловдив“ се води към закриване” - този извод направи на пресконференция днес пловдивският депутат от БСП Георги Търновалийски. Той съобщи за уволнени близо 30 служители от оперативния състав и сигурността на аеропорта. По думите му без тях летището може да загуби лиценза си. „Миналата седмица е бил отказан карго полет, тъй като липсват специалисти в охраната за обработване на багажа”, алармира Търновалийски. Тези специалисти притежават сертификати да изпълняват определените функции, а в тяхното обучение е инвестирано. „На нас от БСП съдбата на служителите и на летище Пловдив не са ни безразлични”, подчерта народният представител. Той припомни, че темата е била централна в предизборните ангажименти на почти всички кандидати за кметове в града на тепета. „Къде е сега новият областен управител Здравко Димитров, къде е Славчо Атанасов, който участва в управлението на национално ниво?”, попита Георги Търновалийски.

Той посочи, че отново ще постави въпроса на вниманието на транспортния министър, защото летище „Пловдив“ е важен фактор за развитието на града и областта. „Конкретно ще попитам г-н Московски какво става със заявеното намерение за концесиониране, какво смята за начина, по който се управлява летището и кой води дейността му към ликвидиране”, обяви финансистът Търновалийски. По думите му задълженията в размер на половин милион могат да бъдат погасявани, стига летището да работи. Към момента се обслужват само полети на нискотарифната компания „Райънеър“, но има опасност и те да спрат, защото  договорът вече е изтекъл. „Очевидно задачата на настоящото ръководство е да закрие летище Пловдив”, заключи Търновалийски.

Той коментира експертно финансовата рамка за следващата година, която нарече „бюджет на застоя и липсата на реформи, бюджет, който обрича българските граждани на бедност”. Търновалийски е на мнение, че непрозрачното харчене на пари ще продължи, защото в графата за капиталови разходи са заложени 1.8 милиарда лева, но без разбивка за какво ще се разходват. „Няма увеличение на социалните плащания, но се увеличават заемите с над 5 милиарда лева. България живее на кредит от 24 октомври, това притеснява дори чуждите ни партньори и анализатори”, посочи Георги Търновалийски. Той отново предупреди за риска от влизане в дългова спирала поради бързите темпове на задлъжняване. „Освен това, кредите ще се ползват за покриване на хронични дефицити, а не за инвестиции в реалната икономика“, каза още той. Народният представител коментира и още една безпрецедентна практика на управляващите – да прокарат актуализация на бюджет 2015 със закона за републиканския бюджет за 2016. „Целта е да няма политически и обществен дебат, в който ще стане ясно, че правителството не се е справило със сивата икономика и контрабандата“, стана ясно от думите на Георги Търновалийски. Той беше категоричен, че допълнителните приходи в хазната са резултат от мерките на предишния кабинет, чийто ефект се проявява в настоящия бюджет. Чрез актуализацията се увеличават разходите за НЗОК с 300 млн.лв, увеличават се с 400 млн.лв разходите на министерствата и се залагат 900 млн.лв за разплащане по европроекти. „Поредната огромна сума за Касата отразява липсата на реформа в сектора. Милионите за всички министерства доказва, че не са изпълнили заповедта на премиера да намалят разходите си с 10 %. Този близо милиард е резерв за покриване на разходите по незавършените в срок проекти, което по същество е за сметка на фиска т.е. на българските граждани”, обясни числата Георги Търновалийски.  Депутатът на левицата не спести критиките си и по отношение на пакета от данъчни промени, половината от които са лобистки, а другата – служат за данъчен рекет.