Пловдивските социалисти отбелязват 92 години от Септемврийското въстание

Вечерта от 18.00 часа  ще се състои и поклонението в Акациева горичка, където са разстреляни братята Чапликови, Георги Патърчанов и други септемврийци

С митинг-поклонение на 23 септември, сряда, от 11 часа в местността „Кемера” пловдивските социалисти ще отбележат 92 години от избухването на Септемврийското въстание. Мястото е лобно за единадесет видни пловдивчани, които са жестоко разстреляни без съд и присъда в нощта на 27 септември 1923 година. Сред тях са Никола Гълъбов - кмет на Пловдивската комуна, Пенчо Савов - юрист, социалист-съветник с реформи в интерес на пловдивските работници и близък съратник на Димитър Благоев, Васил Коларов и Георги Кирков, видният интелектуалец Степан Шахбазян, популярният оратор и юрист Ангел Шишков, адвокатът и сподвижник на Васил Коларов – Стоян Бояджиев, Асен Игнатов- член на Българския земеделски народен съюз, учителят Соломон Молхов, землемерът Костадин Гечев, юристът Христо Витанов, Хенри Хершкович и Треньо Дончев- участници в подготовката на антифашисткото въстание. Пред паметника на „Кемера” събитията и подвигът на героите ще припомни кандидатът за кмет на р. Източен инж. Йордан Василев. Лидерът на пловдивските социалисти  и кандидат за кмет на Пловдив Георги Гергов ще държи реч.

Вечерта от 18.00 часа  ще се състои и поклонението в Акациева горичка, където са разстреляни братята Чапликови, Георги Патърчанов и други септемврийци. Там слово ще произнесе инж. Милена Колева – кандидатът на БСП за районен кмет в Западен.