Георги Гергов на Братската могила: 25 години продават построеното от нашата партия

9-ти септември 1944 г. e своеобразен връх в десетилетните борби на българския народ за равенство и социална справедливост

„9-ти септември 1944г. e своеобразен връх в десетилетните борби на българския народ за равенство и социална справедливост, сложил началото на най-плодотворния социалистически етап от нашата история”. Това каза на митинг-поклонението по повод 71 години от Деветосептемврийската победа кандидатът за кмет на р. Западен инж. Милена Колева. В словото си пред стотици членове и симпатизанти на левицата на  Братската могила тя изтъкна, че събитията оттогава откриват пътя към изграждане на Първата българска република, към реализирането на заветите на Левски и Ботев. „Хората получиха право на труд, на образование, на здравеопазване, на отдих, право да участват в управлението на страната. Жените скъсаха робските вериги и станаха равноправни граждани. Безработицата беше унищожена, а държавата ни се превърна в индустриална и космическа сила”, посочи 30-годишната компютърна специалистка. Тя изтъкна още, че Девети септември не е само повод за празник, но и символ за победното тържество на светлината над тъмнината. В заключение поздрави всички участници в антифашистката съпротива и гарантира, че уроците на миналото не са забравени.

Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов връчи почетни медали на партизаните Антон Тошев и Комня Сотирова, както и на 7 участници в съпротивата. Сред тях беше и 101 –годишният антифашист Александър Николов, който другарите наричат бай Сандо. Георги Гергов  сърдечно им благодари за смелостта и жертвоготовността, за волята и усилията да строят съвременна България. „Ако не беше Девети септември, нямаше да има всичко построено с пот и кръв от вас и от нашата партия, което 25 години продават”, каза кандидатът за кмет на Пловдив. Той предупреди опонентите си да не бързат да отписват столетницата. „Няма да стане,  това няма да се случи, обещавам ви и на 25 октомври ще видите!” – заяви Гергов, а хората пред Братската могила го подкрепиха с аплодисменти. Сред тях бяха кандидатите на БСП  за районни кметове инж. Калин Милчев (Централен), инж. Йордан Василев (Източен), Красимир Трифонов (Южен) и Добромира Тошева (Тракия). Цветя на мемориала положиха още настоящи и бъдещи съветници, коалиционни партньори и представители на патриотични организации. В митинг-поклонението се включиха Захари Георгиев, член на ИБ на НС на БСП, проф. Ангел Гроздин – председател на Сдружение „Памет и бъдеще”, Виктор Простов – председател на областната структура на Дружество „Русофили”