Търновалийски и кандидатът за кмет на БСП за Източен в Пловдив Йордан Василев: Нужни са дебат и стратегия за Столипиново

Сеп 07, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1810

Повече от 20 години държавна и местна власт са абдикирали от квартала

„Повече от 20 години държавна и местна власт са абдикирали от кв. Столипиново- най-големия ромски квартал у нас и на Балканите.” Това заяви на пресконференция днес в Пловдив Йордан Василев,  кандидат-кметът на БСП в район Източен, където се намира кварталът. Двамата с народния представител Георги Търновалийски обявиха инициатива за кръгла маса и публичен дебат, който да обедини всички отговорни фактори и институции в изработването на стратегия за Столипиново. Търновалийски ще бъде домакин на такъв форум и ще покани съответните представители на ведомства, неправителствени организации, експерти и специалисти по темата.

„Целта е да постигнем консенсус за изработването на план за кв. Столипиново, който се прехвърля като горещ картоф от мандат на мандат, от избори до избори”, подчерта Търновалийски. Той уточни, че  самата територия е презастроена, като повечето постройки са очевидно незаконни, а няма и обективна статистика за броя на живеещите там. Според него въпросите за чистотата, здравеопазването и образованието са другата част от проблема „Столипиново”. Първата стъпка, според Василев, е да се предприемат мерки за установяване на реалния брой живеещи там и изработване на нов Подробен устройствен план. „Не може в 21 век район на европейска столица на културата да няма нормална комуникация – улици, електроснабдяване и канализация”, възмути се той.

От показаните пред медиите видео кадри се видя, че в квартала отсъства каквото и е градоустройството. Къщи се строят на тротоарите, вътрешни улици вече едва се откриват, а отпадни води се изливат свободно. „Не е ясно как  влизат линейки, пожарни и полицейски коли”, обясни Василев. Търновалийски допълни, че това касае сигурността на града, живота и здравето на всички пловдивчани. „Ще търсим правилните решения на всички нива и ще поставим много остро темата, защото вече сме закъснели с 25 години”, подчерта пловдивският народен представител. По думите не бива да се чака, за да не се повторят случаите с Гърмен, Орландовци в София и варненския квартал „Максуда”.

Планираната кръгла маса ще се състои следващата седмица. Видео материалът, излъчен на днешната пресконференция, може да бъде видян на фейсбук страницата на кандидата за районен кмет на Източен Йордан Василев.