Георги Гергов честити празника на Пловдив на своите съграждани

Сеп 06, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1484

Нека не забравяме какво Пловдив е дал на България и на Европа

„На 6-ти септември Пловдив празнува своя празник. Тази  дата е съизмерима само с Деня на освобождението – 3 – ти март”. Това заяви в поздравителен адрес лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов по повод 130 години от съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„Тук пламна и искрата на Съединението. Пловдив и неговите граждани загърбиха личните си интереси и великодушно отстъпиха правото на София да бъде българска столица в името на възрожденските идеали за единение на всички българи”, посочва в поздрава си Георги Гергов.

„Нека не забравяме какво Пловдив е дал на България и на Европа. Културата на града ни е древна, уникална и общочовешка. От Античността през Средновековието и Възраждането Пловдив е средище на духовност, търговия и занаяти. Тук патриархът Вазов написа най-добрите си творби, а Христо Г. Данов създаде първата печатница”, се казва още в поздравителния адрес.

 

Пълен текст на поздравителния адрес:

Скъпи пловдивчани,

На 6-ти септември Пловдив празнува своя празник. Тази  дата е съизмерима само с Деня на освобождението – 3 – ти март. Нека не забравяме какво Пловдив е дал  на България и на Европа. Културата на града ни е древна, уникална и общочовешка. От Античността през Средновековието и Възраждането Пловдив е средище на духовност, търговия и занаяти. Тук патриархът Вазов написа най-добрите си творби, а Христо Г. Данов създаде първата печатница. Тук пламна и искрата на Съединението. Пловдив и неговите граждани загърбиха личните си интереси и великодушно отстъпиха правото на София да бъде българска столица в името на възрожденските идеали за единение на всички българи. Но Пловдив не се отказа от амбицията да бъде еталон и да задава стандартите в социално, културно и стопанско отношение. Затова с бързи темпове се превърна  от селище с търговско – занаятчийски профил в един от най-развитите индустриални градове на Балканите. Днес тези позиции са разколебани, но пловдивчани пазим жив спомена за духа и енергията на нашия град, за неговите културни и икономически постижения.

Време е Пловдив да възвърне своето водещо място в България в индустриален и културен план. Аз всеотдайно ще работя за тази кауза – градът ни да заеме полагащата му се позиция в България и Европа.

Честит празник на Съединението на България!