Георги Търновалийски: Провалът на Водния проект изправя Пловдив пред финансов и здравословен риск

Юли 13, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1937

  „Провалът на Големия воден проект изправя Пловдив пред два риска – единият е свързан със здравето на хората, а другият е финансов”

 

 

„Провалът на Големия воден проект изправя Пловдив пред два риска – единият е свързан със здравето на хората, а другият е финансов”. Това заяви на пресконференция днес пловдивският народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. Той подчерта, че за пореден път повдига въпроса пред медиите, не от любов към спора с местната власт, а защото в града ни цъка биологична бомба под формата на 86 тона утайка дневно.

„Интегрираният проект за водите на гр. Пловдив – фаза 1” е със статус на оценка от ЕК „спрян” – това става ясно от последния отговор на министър Василева до Георги Търновалийски. В поисканата от него хронология на кореспонденцията с ЕК се вижда, че поредна преработка на проекта е имало през 2014.

„Важно беше да се реализира проектът в програмния период  2007-2013, защото през следващия 2014-2020 трябваше да осъществи втория етап, свързан с управлението на утайките”- обясни Търновалийски. „Без първа фаза, няма и втора, а това означава санкции, които пловдивчани ще плащат през цената на водата”, предупреди депутатът.

 

 

Георги Търновалийски коментира кандидатурите за управител на БНБ

Депутатът от БСП  Георги Търновалийски  се обяви категорично против мярката за освобождаване от отговорност на управителя ,УС и надзора на БНБ. “Именно това обаче предвижда чл. 5 на ЗИД на Закона за кредитните институции”, обясни финансистът социалист. Според него събитията около КТБ доказват, че такова действие, меко казано, противоречи на широко рекламираната от управляващите заявката за реформи.

Новият управител на БНБ ще бъде избран утре с гласовете на половината от присъстващите депутати. По думите на Търновалийски обаче пазарлъкът е започнал още в бюджетна комисия, когато реформаторите арогантно заявили, че ще подкрепят фаворита на ГЕРБ само, ако той гарантира, че ще смени целият Управителен съвет на Централната банка.

 

 

 

 

 

Георги Търновалийски : Сезирахме Конституционния съд за здравната реформа

 

„Президентът отказа да наложи вето на „реформаторския” Закон за здравното осигуряване, затова в петък внесохме жалба в Конституционния съд.”  Това обяви пловдивският народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски.  Социалистите оспорват разделянето на пакетите за здравни услуги на два – основен и допълнителен, по неясните критерии за социално значими заболявания и други заболявания. „Нашите мотиви са, че тази реформа на здравния министър ограничава възможностите на гражданите за достъп до здравеопазване, което е отнемане на конституционно право”, подчерта Георги Търновалийски. По думите му за пореден път с реформаторска страст се разделя обществото, като в случая става въпрос за разделение по линия „пациенти със социално значими заболявания и пациенти с други заболявания”.” Къде остава превенцията, също не е ясно!” – посочи Търновалийски. Той предупреди, че хората, които досега не са плащали здравни вноски, ще останат трайно изключени от системата. „Убеден съм, че няма българин, който да не разбира това задължение, и ако е имал възможност да внася здравни осигуровки, щеше да го прави”, каза пловдивският депутат. Увеличаването на периода за разплащане с НЗОК от 3 на 5 години назад ще лиши от здравеопазване стотици хиляди българи, стана ясно от думите му.

Той разкритикува остро и другият законопроект на Здравното министерство – този за лечебните заведения, който влиза на първо четене в Народното събрание утре. Цяла глава от него е посветена на приватизацията на болниците. Въпреки заявките на премиера и министъра, че се отказват от раздържавяване на този етап, законопроектът рамкира именно политиката на приватизация. „Ние сме категорично против и сме изумени, че се прави такова предложение без анализ, без оценка на въздействие върху другите системи и без обществен дебат”, каза Георги Търновалийски. Той обясни, че законопроектът на д-р Москов снижава изискванията за управители на лечебни заведения. Досега те трябваше да имат диплома по здравен мениджмънт, но с поправките вече не е необходимо. „Очевидно целта е да се назначат подходящите хора – реформатори, които да проведат „правилната” приватизацията, както по времето на Костов”, посочи депутатът социалист.  „УМБАЛ „Св. Георги” има 40 млн.лв натрупани задължения т.е. към момента може да бъде сложена на тезгяха. Ако стане частна, ще развива само онези дейности, които й носят най-високата и сигурна печалба, останалите ще бъдат ликвидирани”, даде пример Търновалийски. По думите му позицията за приватизация само на дейности в болниците, без техните материални активи, които да остават държавни или общински, също е неприемлива. „Това означава държавата да продължи да се грижи за базата на лечебните заведения, но да не печели от дейностите, това е неприемливо”, завърши Георги Търновалойски, член на постоянната комисия по здравеопазване. Той е категоричен, че здравната реформа изисква задълбочен анализ, оценка за ефектите и публичен диалог, а защо не и референдум по темата.