Георги Търновалийски: 4000 пловдивчани се подписаха срещу ТТIP и CETA

Юни 15, 2015 Новини БСП 0 1679

„Само за 10 дни 4000 пловдивчани са подкрепили подписката за прекратяване на преговорите между Европейския съюз и САЩ за Трансатлантическото партньорство и инвестиции (TTIP) и да не се ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение  (CETA) с Канада“

„Само за 10 дни 4000 пловдивчани са подкрепили подписката за прекратяване на преговорите между Европейския съюз и САЩ за Трансатлантическото партньорство и инвестиции (TTIP) и да не се ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение  (CETA) с Канада“. Това съобщи на пресконференция днес в Пловдив народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. Той уточни, че социалистическата партия е партньор на Сдружение „Солидарна България” в събирането на подписи в Европейската гражданска инициатива срещу TTIP и CETA. „Под натиска на 2 милиона европейци миналата седмица беше отложен дебатът в ЕП“, припомни Търновлаийски и допълни, че българските представители в ПЕС са упълномощени  да не подкрепят споразумението – такава е позиция на БСП от ноември м.г. „Ние сме единствената политическа сила у нас, която заяви, че преговорите се водят непрозрачно и скрито, като има и  засекретена информация“, каза депутатът. По думите му споразумението със САЩ в този вид, който е известен, допуска занижаване на трудовите, социалните и екологични стандарти, подкопава демокрацията и правововата държава, не защитава личните данни и потребителските права, не поддържа културното и езиково многообразия. „Особено неприемлив е механизмът за уреждане на спорове «инвеститор-държава» чрез т.нар. арбитраж“, подчерта финансистът Търновалийски. Той подчерта, че БСП е категорична, че въпросите за шистовия газ и ГМО изобщо не следва да се обсъждат и трябва да останат извън обхвата на TTIP. „Имаме създадена експертна група, тя ще изготви оценка за въздействието на това споразумение в отделните икономически сектори и  обществени сфери, за което своевременно ще информираме гражданското общество“, увери Георги Търновалийски.

Народният представител не скри възмущението си от начина, по който миналата седмица мнозинството в парламента ратифицира споразумението със САЩ за обмен на информация за данъчни измами - ФАТСА. За Търновалийски тази ратификация е срамен и унизителен акт за България, тъй като предвижда едностранно представяне на данни на американците, но те не са задължени да дават на нас, обясни народният представител. По думите му процедурата е минала без мотиви и при пълна липса на прозрачност. „Такъв вариант на споразумението сме приели само ние. Всички останали 130 държави имат задължение за двустранен обмен на информация. Американската страна няма доверие на българската държава и това е единственият мотив за такова споразумение“, обобщи Георги Търновалийски.

Запитан как ще коментира оценката на 70% от пловдивчани, че Пловдив има нужда от нов кмет, той отговори: „Тази оценка отдавна сме я направили въз основа на работата на градоначалника“. Той съобщи, че кандидатът на БСП ще бъде известен до средата на юли. „Ще представим авторитетна личност“, допълни Търновалийски.