ГС на БСП – Пловдив с позиция за Закона за лечебните заведения

Май 13, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 2008

Градският съвет на БСП – Пловдив излезе с позиция относно Закона за лечебните заведения, в която социалистите са категорични, че законът по същество закрива комплексните онкологични центрове и изправя пред срив системата за оказване на спешна помощ на хората с онкологични заболявания

Градският съвет на БСП – Пловдив излезе с позиция относно Закона за лечебните заведения, в която социалистите са категорични, че законът по същество закрива комплексните онкологични центрове и изправя пред срив системата за оказване на спешна помощ на хората с онкологични заболявания. „Диспансерното обслужване има дълбоки традиции с 40-годишна утвърдена практика. Системата ни за диспансеризация беше призната като уникална от водещи западни експерти по здравни грижи. Тя се отчита като добър опит. Затова в редица страни от ЕС се опитват да въведат такива специализирани структури”, обясняват в декларацията си социалистите. Те подчертават, че са  категорично против това нехуманно отношение към пациентите с най-тежка участ. „Гарантираме, че като политическа сила, ще отстояваме по всички възможни и демократични начини правото на българските пациенти с онкологични заболявания да получават навременно и качествено лечение”, завършват те.

 

Публикуваме пълния текст на позицията:

 

Позиция на ГС на БСП – Пловдив

 Относно: Закона за лечебните заведения

 

Предлаганата промяна в Закона за лечебните заведения по същество закрива комплексните онкологични центрове, които са 9 на брой, и практически изправя системата за оказване на спешна помощ на онкологично болните пред срив. Намеренията са онкологичните диспансери да се влеят в областните болници, в които да се извършва лечението на пациентите с онкологични заболявания. В закона обаче не е казано по какъв начин ще се извършва регистрацията и диспансеризацията на тези болни. Това е специализирано лечение, а онкологичните центрове са едно от преимуществата на нашето здравеопазване. Диспансерното обслужване има дълбоки традиции с 40-годишна утвърдена практика. Системата ни за диспансеризация беше призната като уникална от водещи западни експерти по здравни грижи. Тя се отчита като добър опит, затова в редица страни от ЕС се опитват да въведат такива специализирани структури. Никой досега в 25-годишния преход не е дръзвал да коментира нейното премахване. Затова буди недоумение неочакваното за лекари пациенти решение да бъде ликвидирана тази система.

Закриването на онкодиспансерите реално ще доведе до освобождаването на стотици лекари и медицински сестри, които са специалисти в лечението на онкологични заболявания. Това ще ги принуди да търсят работа включително извън страната, защото тяхната компетентност се цени. В същото време пациентите с онкологични заболявания ще получават в областните болници грижи, приравнени с останалите групи пациенти. Предложената от МЗ мярка ще доведе до излишно натоварване на системата, защото отчитаме и намерението на Министерството на здравеопазване за закриване на 50 болници от началото на 2016.