Георги Търновалийски и Манол Генов с подкрепа от пловдивските синдикати за законопроекти на левицата

Nov 04, 2014 Новини БСП 0 1953

Лидерите на пловдивските синдикални организиции  на КТ „Подкрепа”, КНСБ и НС „Защита” подкрепиха предложените от левицата промени в Кодекса за социално осигуряване

Лидерите на пловдивските синдикални организиции  на КТ „Подкрепа”, КНСБ и НС „Защита” подкрепиха предложените от левицата промени в Кодекса за социално осигуряване. Позициите си те изразиха на среща с народните представители от БСП Георги Търновалийски и Манол Генов.  Общото им мнение е, че мотивите към законопроекта са фактологически верни и съвпадат с интересите на българските граждани. Те се ангажираха и с писмени становища в подкрепа на инициираните законодателни мерки на левицата. Народните представители представиха основните идеи на законопроекта, който предвижда  намирането на  трайно и устойчиво решение за ранно пенсиониране,  като цялостно се уреждат условията за хората, работещи при първа и втора категория труд.

"Всички законодателни промени трябва да бъдат така направени, че да има  баланс между  правата и интересите на работещи и работодатели, като се следи да не се допуска по-нататъшна финансовата дестабилизация на държавното обществено осигуряване", каза Манол Генов.  "Даваме си сметка, че всяка такава промяна има своята икономическа цена, но смятаме, че изчислените суми са поносими за държавното осигуряване", каза той и цитира анализите, според които това ще струва на НОИ около 21.3 млн. лв. за 2015 г., 61,9 млн.лв. - за 2016 г., и 103.6 млн.лв. - за 2017 г.

Синдикалистите изразиха становище, че възрастта за пенсиониране трябва да бъде съобразена с продължителността на живот в България. Oт КНСБ предлагат замразяване на възрастта до 2021 година. Законопроектът, внесен от БСП трябва да бъде подкрепен, посочиха от синдиката.

Профсъюзите подкрепят и предложенията, направени от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за отмяна на плоския данък и въвеждането на подоходното облагане, стана ясно на срещата. „През изминалия мандат успяхме да гласуваме една мярка – тази за връщането на данък общ доход на хората с минимални работни заплати, като първа стъпка към  подоходното облагане", припомни  Георги Търновалийски. Той  изрази своето опасение обаче, че текстът ще бъде премахнат от новото мнозинство и това ще е изключително несправедливо. "Очаква се преизпълнение на приходите от данък  върху доходите на физическите лица, затова сумата, която трябва да се възстанови през януари, няма да се отрази върху фиска", категоричен бе народният представител.