БСП: Не на демонтажа и преместването на Альоша! Историята свързва минало, настояще бъдеще!

17.01.2024 г.

В началото на днешното първо заседание за годината на Общински съвет – Пловдив бе прочетена нарочна декларация по повод заявено предложение за преместване на паметника „Альоша”. Позицията от името на общинските съветници на БСП, парламентарната група на социалистите в Народното събрание и Градския съвет на БСП-Пловдив представи председателят на групата общински съветници на „БСП за България“ Калин Милчев. В нея се настоява за съхраняване на историческата ни памет. 

„Историята е онази невидима нишка, която свързва минало, настояще и бъдеще в едно неделимо цяло. Паметниците са онези репери, които ни събират, понякога ни отдалечават, но винаги пазят паметта за  нашия общ път през времето. Те трябва да останат такива, каквито са“, посочват социалистите в декларацията.

Преди началото на заседанието, пред сградата на Ощинския съвет се събраха стотици граждани, които също изразиха ясна позиция за запазване мястото и значението на паметника, известен с общонародното име „Альоша“, разположен на „Хълма на Освободителите” („Бунарджика”).

Сред тях бяха народните представители от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин, Иван Петков, Манол Генов, Иван Ченчев и Георги Свиленски. Всички присъстващи заявиха, че са готови за общи действия, с които да покажат, че с разрушаване и заклеймяване на паметници не може да се постигне обществено единство.

Толерантността е по-силна и ценна за изграждане на общия ни дом Пловдив, категорични са от ГС на БСП.

БСП благодари за подкрепата на пловдивското общество.

Декларацията е подкрепена от: НС на БСП; ГС и Областен съвет на БСП гр. Пловдив; НС, Градски и областен съвети на БАС; Политически клуб „Тракия“; Партия „Екогласност“; Общински съвет на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва“ - Пловдив; Областен координатор на Сдружението на запасното войнство „За честта на пагона“; Българско астронавтско дружество, клон гр. Пловдив; Председател на авиационен клуб „Чисто небе“ гр. Пловдив; Председател на сдружение „Славянски свят“;  „Национално движение Русофили“ – Клон гр. Пловдив; Сдружение Руски клуб "Отечество"- гр. Пловдив и др.