Арх. Палазов: От БСП ще решим трупаните с години проблеми на Пловдив. Имаме компетенциите и желанието

18.10.2023

“Пловдив е уникален град, който, за съжаление, не се управлява както трябва. Особено в последните години, в които има отлив от обръщане на внимание на културата, на културните сгради и загърбване на творците, с които е богат градът. Това трябва да се промени.” Това заяви кандидатът за кмет на Пловдив от “БСП за България” арх. Костадин Палазов в предаването “Референдум” на БНТ. 

Той посочи като първопричината за хаоса с ремонтите в града т.нар. инженеринг, който, по думите му, е политика на управляващите от много години. “Инженерингът предполага корупция, защото проектите, които трябва да бъдат изпълнени, са вързани с изпълнителя. Един и същи изпълнител печели три или повече поръчки, той няма капацитета да ги извърши, сроковете са разтеглени. Една улица от 250 м в Пловдив в момента има срок на изпълнение 900 дни - това е абсурдно”, обясни арх. Палазов и бе категоричен, че това е една от практиките, с която той ще се бори.  

“Липсват работни проекти за направата на разширения на булевардите. Отделно, няма отчуждителни процедури, които да се провеждат за разширение на булевардите. Такива са проблемите на Коматовско шосе, на Гладстон, на Пещерско шосе. Тези отчуждителни процедури обикновено никой кмет не иска да ги прави, защото му източват бюджета, но те са задължителни, ако искаме Пловдив да се развива в бъдеще. Тези ремонти, които се правят в момента, се правят върху старото трасе, то се затваря и хората няма откъде да минат. Ако се прави в новото трасе, което трябва да бъде разширено, този проблем няма да го има”, каза още той по отношение на ремонтите дейности в Пловдив. 

Палазов обърна внимание, че всички линии на градския транспорт са частни и  трудно се поддават на контрол. Той посочи решението в общинския градски транспорт, за да може да има по-добър контрол, спазване на графиците и електронизация. 

“Пловдив е затворен в едни граници като в клещи. Това е едно решение от 80-те години, което пречи на града. Ние ще предложим схема, при която да се направи сдружение на общините Марица, Пловдив и Родопи за съвместно управление на територията”, коментира Костадин Палазов по проблема с презастрояването. 

Той бе категоричен, че няма да вдига местни данъци и такси, като, по думите му, дефицитите в бюджета могат да се попълнят с повишена събираемост, която към момента е само около 75%.  

“Трябва да се намери нов подход за спиране на достъпа на автомобили до Стария град. Сегашният режим на бариери не дава добър имидж. Освен това, при поддържането на настилките и на някои от сградите, които Общината трябва да прави, много често се прибягва до самодейност, която не предполага да се използва в Стария град. Трябва да се възстанови бюрото, която отговаряше точно за тези проблеми”, посочи арх. Палазов за част от проблемите на Стария град на Пловдив. 

По казуса със сграда на операта, кандидатът за кмет от БСП призова този въпрос да бъде оставен на специалистите - на културните дейци, които се занимават с опера и на архитектите.  

“Ще предложа на следващия Общински съвет един студентски проект, който адаптира Централна поща, защото тя е с 6 000 кв. м застроена площ. Крайно време е такива емблематични сгради в центъра на града да не се превръщат в следващия мол, в следващия хотел или в следващия небостъргач. Община Пловдив трябва спешно да откупи частичната собственост от частното лице и да се адаптира към нуждите на пловдивската опера”, подчерта архитектът. 

Той алармира, че река Марица трябва да бъде почистена много бързо, за да се предотврати наводнение в най-скоро време.   

“Транспортният хаос, презастрояването, липсата на озеленяване - това са трупани с времето проблеми, които ще решим. Имаме компетенциите и желанието. Гласувайте с бюлетина №1 за “БСП за България” - повече да направим за Пловдив”, призова в заключение арх. Костадин Палазов.