Пловдивските социалисти отпразнуваха 9-и септември с две мероприятия

Сеп 10, 2023 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 798

10.09.2023 г.

Във връзка с историческата дата 9-и септември Градският съвет и районните структури  на БСП в Пловдив организираха две чествания по повод 79 години от свалянето на прохитлеристкото правителство в България и образуването на Първата Българска Република.

В ранните часове на деня над 60 социалиста се качиха на историческата поляна в местност „Копривките“ на паметника, който символизира героичната гибел на бригада „Георги Димитров“. Мероприятието беше водено от председателя на РС на БСП-„Южен“ Екатерина Делинова. Слова произнесоха председателят на ГС на БСП-Пловдив и народен представител Иван Петков, който заяви,  че не трябва да се позволява да бъдат премахвани и заличавани исторически дати. Дати, които са допринесли страната ни да заема челни позиции в икономиката, образованието, културата, промишлеността и много други сфери и отрасли, които в наше време са на дъното, а сегашните управници с нищо не се борят срещу социалните проблеми и икономическите дефицити, а работят само за заличаването на исторически факти и за лични финансови облаги.

Кандидатът за кмет на социалистите в града под тепетата арх. Костадин Палазов също засегна в словото си ситуацията с промяната на историята ни и с бутането на паметниците ни. Той подчерта постиженията, достигнати след 9-и септември, и коментира ситуацията в Пловдив със застрояването и унищожаването на зелените площи. Като кандидат ясно изрази волята си за справяне с тези проблеми и заяви, че заедно с кандидатите за общински съветници и за районни кметове ще покажат новото и истинско лице на Българската социалистическа партия.

По традиция лявата общественост в Пловдив отбеляза 9-и септември и с митинг-поклонение на Братската могила. Тазгодишното мероприятие, организирано от РС на БСП-„Западен“, беше водено от кандидата за кмет на района Наум Китанов, който припомни събитията, направили датата историческа. Той представи и кандидатите за кметове на БСП за район „Южен“ – проф. Христо Бозуков, за „Централен“ – Минка Сърнешка и за „Тракия“ – Анелия Кирова.

            След него беше дадена думата и на водача на листата и бивш народен представител инж. Калин Милчев, който отбеляза, че макар девети септември днес да е по-различен, той е изпълнен с надежда за предстоящите по-добри дни. Той подчерта, че заедно и единни социалистите ще покажат на пловдивчани, че заслужават отново да мечтаят.

            Закриващи думи пред събралите се хора произнесе и кандидатът за кмет на БСП арх. Костадин Палазов.