Пловдивските социалисти отбелязаха 167 години от рождението на Димитър Благоев - Дядото

14.06.2023 г.

„Във време на вътрешна политическа слабост и световни катаклизми е особено ценно обръщането към историята и нейните бележити личности. Една такава ярка обществена фигура е Димитър Благоев – Дядото, роден на 14 юни 1856 г. – философ, политик, основоположник на лявото движение в България“. С тези думи организационният секретар на Градски съвет на БСП – Пловдив инж. Калин Милчев откри поклонението, с което социалистите в града под тепетата отбелязаха 167-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев – Дядото.

Десетки признателни пловдивчани се събраха днес пред барелефа на Димитър Благоев на ул. „Кръстю Пастухов“, за да поднесат цветя в памет на Дядото.

Председателят на Движение на ветераните в БСП – Пловдив Панчо Панчев подчерта в словото си, че Благоев е изключително успешен социалистически лидер, с богата култура и  политическа прозорливост. Той е безспорен авторитет в международното работническо движение, уважаван заради неговата принципност и последователност, заради неговата честност и почтеност. Уважаван е дори от неговите врагове. На финала на мероприятието Панчев подчерта, че днес всеки социалист може да намери в живота и учението на Благоев нещо, от което да се възхищава и на което да подражава.