Проф. Иво Христов, БСП: Основен приоритет на партията е възстановяване на държавността, тя е разградена

Юни 30, 2021 Новини Избори 0 1607

Минимизирали сме очакванията си от живота, че сме щастливи да оцеляваме, не да се развиваме

"България не е капиталистическа държава, тя е неофеодална страна с елементи на силна нецивилизованост в много отношения. Много бързо започнаха да се правят оценки на служебния кабинет. Не виждам такъв хъс и критицизъм към предишните 12 години на управление. Още през 2009г. заявих в едно интервю, че се задава авторитарен режим в България. Знаете ли колко са преките и косвени плащания в системата на здравеопазването - около 10 млрд. лева. Нашето здравеопазване е примитивно, заради нецивилизованите практики във всяко едно отношение. По време на ковид кризата видяхме цялата прелест на българското здравеопазване. Интересно откъде идва информацията за новата вълна, този ковид явно е много дисциплиниран - в 9 часа вечерта тръгва по улиците да яде неосъзнати граждани и в 5 часа сутринта се прибира с изтичането на полицейския час.", заяви проф. Иво Христов, водач на листата на "БСП за България" в Пловдив-град в "Денят на живо" по Нова нюз

На въпроса дали БСП е готова за промяната, която се задава в света, проф. Христов обясни: „От България нищо не зависи и тя не е субект на нищо, от гледна точка на международните процеси. БСП е по-чувствителна към други въпроси - социалния и националния. Основен приоритет на партията е възстановяване на държавността, тя е разградена просто. Друг приоритет е връщане на почтеността и сменяне на политиката за доходи в страната - трябва да има рязко повишаване на доходите. Трябва да се намали краденето, пари в страната има. Още в началото на прехода бе заложена порочната теза, че икономическия ни ръст зависи от чужди инвестиции и че за да дойдат такива трябва да предлагаме висококвалифицирани специалисти, които да са бедни. Понякога не е важно да имаш сто депутата, а необходимото количество, за да може да се формира едно правителство."

Христов сподели вижданията си за какво ще бъде битката на 11-ти юли: "Хората ще отхвърлят едно статукво и битката за оцеляване ще бъде водеща. Отдавна идеологиите нямат значение тук. Ляво и дясно често са етикети без много съдържание. Толкова сме минимизирали очакванията си от живота, че сме щастливи да оцеляваме, не да се развиваме. Ако искаш да оцеляваш трябва да се развиваш, това е съвсем различна стратегия. Страната трябва да се закачи за един-два високотехнологични отрасъла, които да дръпнат страната ни."