Манол Генов, БСП , водач 17 МИР: Заради бързането „Монтажи“ да усвои милионите, ремонтират в пловдивско язовири, които държавата е отказала да приеме

Юни 16, 2021 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 1074

16.06.2021

 Язовирите, уж прехвърлени към държавата, са поредната каца с мед, в която ГЕРБ и компания са се готвели да топят пръсти дълго. Затова и безпорядъкът в умишлено създаденото държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“, никак не е случаен. Напротив, ГЕРБ заедно с ДПС, Воля и патриотите в мандат 2017-2021 година много добре са знаели какво и защо инициират, заяви водачът на листата на БСП за България в Пловдив област Манол Генов на среща с представители на местните власти в региона. Ще трябва да работи и следващият министър на икономиката, за да се събере цялата истината къде и защо са похарчени стотици милиони държавни пари в тая структура само дотук.

 Повече от ясно е, че разкритията за безобразните ремонти на язовирите няма да спрат. Оказа се, че в една средна по големина община в Пловдив област при общо девет общински язовири, приготвени за безвъзмездно предоставяне за управление на държавата, изскача друг абсурд. Ремонтират се язовири, които изобщо не са в активите на новата държавна фирма, напротив, общините имат официален отказ от държавата да ги прие. Има писмен отказ Областна управа- Пловдив да приеме тези язовири с мотива, че липсва документация за тях. Отказът е от преди месеци и общината продължава да набавя документи. Едва след това ще се повтори процедурата с решение на Общинския съвет да се реши да се дадат на държавата и след като това стане факт , те ще бъдат отписани от общината. Нито мога да ги питам защо работят върху все още общински язовири, нито мога да ги проверя, нито се сещам защо ремонтират чужда собственост, при това без документация за нея, коментират кметове на срещата с  Генов. Вероятно писмен сигнал за този случай ще стигне и до министър Кирил Петков, но аз съм повече от сигурен, че на такъв хаотичен признак буквално са нацелени и много други язовири, защото милионите трябва да се усвоят, това е била омертата на ГЕРБ и приятели .  

     И сега мнозина ще предпочетат да не помнят, но истината е, че именно и само БСП бе последователен критик на поредното неаргументирано уедряване на дейност с цената на отнемане на собственост и правомощия на общините. Разбира се, оправданието бе, че така е по-добре, защото общините нямали финансов ресурс. Ама като нямат, по-добре да им го осигурим и да им дадем правомощия, които най-добре ще се изпълняват на място. Но не, на ГЕРБ децентрализирането на властта не им е любимата дисциплина. Те обичат да окрупняват така, както е най-удобно да се придърпат поредните десетки и стотици милиони левове.

     Вече трета година въпросното държавна предприятие за язовирите уж работи. Сега кой от Бойко Борисовите бивши министри ще ни даде отговори на поне няколко въпроси? Кой и за какво усвоява годишния бюджет на това държавно предприятие, който е малко под 50 милиона вече трета година? Какво точно работят няколкото десетки служители на тази държавна структура до момента, след като е ясно, че в голямата си част язовирите дори не са приети от нея като активи? За какво точно се ползват закупените през обществени поръчки на тази държавна фирма общо 30 броя високопроходими джипове за почти един милион лева държавни средства и още 70 компютъра за офисите? Вероятно прокуратурата ще търси скоро отговора на въпроса защо след като е било пределно ясно, че държавната „Монтажи“ няма право на подизпълнители, в момента всеки налазен уж за ремонт язовир от нея се работи от почти неизвестен подизпълнител.

    БСП и по общините, и в парламента сме били повече от последователни в позицията си за тези язовири. Алармирали сме, че е изрично нужно приоритизиране по рисковост при ремонтите на язовирите и че е най-добре самите общински власти да бъдат обезпечени сами да поддържат голяма част  водоемите си, вместо поредното изземване на власт и отклоняване на десетки милиони през централизирана структура.  

     Именно БСП в процедурата по вот на недоверие на кабинета „Борисов 3“ по водния сектор отдели специално внимание на този хаос с язовирите, които държавата изземва, без да е показала, че знае как ще управлява. Секторът категорично подлежи на реформа, но не такава, каквато ГЕРБ и компания създадоха с ясната цел, че си стягат още една каца, в която ще наливат пари, а сетне ще топят пръсти в нея. ГЕРБ си отиде, време е след тях да влезе прокуратурата.