Пловдивските съветници от БСП напуснаха заседанието на местния парламент

26.01.2020 г.

Групата общински съветници от БСП напусна залата в знак на протест срещу включването на датата 1 февруари в културния календар на Пловдив. Социалистите остро възразиха срещу политизирането на годишния план за културни събития, който се обезпечава финансово от общинския бюджет. „Днес обсъждаме културен календар, а не календар на политически събития“, изтъкна доц. Ангел Иванов, заместник-председател на местния парламент от БСП. Той обясни, че социалистите отказват да присъстват на гласуване, с което се подменя истина за политическите борби срещу българския фашизъм.

„Ако се чества 1 февруари официално в Пловдив, защо да не се чества 23 септември?“ – попита социалистът инж. Йордан Василев. Той обясни, че на 23 септември са убити без съд и присъда едни от най-видните пловдивчани, начело с кмета-комунар Никола Гълъбов. Предложението му не получи подкрепата на нито един съветник извън групата на БСП.

Дори напомнянето на председателя на социалисти в ОбС – Пловдив Николай Радев, че целият свят заклейми и забрани фашизмa, не промени ситуацията. Пловдивският общински съвет отказа да включи 23 септември – Ден на първото в света Антифашистко въстание, в културния календар на Пловдив за 2021 година.