БСП Сопот: Има тежка цензура срещу предложенията на опозицията

Социалистите с предложения за мерки в извънредното положение

След 8 месеца отлагане и затваряне на очите  администрацията на кмета предлага Общинския съвет в Сопот да приеме мерките за финансови облекчения за местните структури и бизнес, направени от групата на БСП на заседание на Общински съвет през април. 

„За съжаление и днес, управляващите общината доказват, че не  само не чуват, но и не разрешават да се чуе гласа на опозицията в местния парламент. Свидетели сме на грубо погазване на правото на общинските съветници да правят предложения по време на работата на комисиите. Отнемане на думата, прекъсване на говорещия и лични нападки съпровождат всеки опит за различно мнение.“, коментира  председателят на Общинската организация на БСП и  съветник Станислав Стоенчев. Групата на социалистите за поред път ще предложи по-конкретни мерки за защита на гражданите и бизнеса, за справяне с икономическите последици, вследствие на усложнената епидемиологична обстановка. Съветниците  от БСП предлагат финансирането на предложенията да бъде осигурено от Бюджета на Община Сопот, Държавния бюджет и от средства от ЕС. Конкретните мерки, предложени от тях включват: освобождаване от такса битови отпадъци за юридическите лица, които са преустановили дейност за периода на действие на извънредната обстановка и 60 дни след отмяната й; За периода на извънредната обстановка и шест месеца след нейното приключването да се освободят от лихви за данъци и такси за просрочени задължения на физически и юридически лица от Община Сопот; Освобождаване от патентен данък за първото тримесечие на 2021 г. В  предложението на социалистите отново е залегнало и освобождаването от заплащане на наем за периода на извънредната обстановка на помещения, търговски обекти, както и за използването на тротоарните площи с търговска цел срещу възнаграждение; сергии и магазини на пазари и други места на територията на Община Сопот, отдавани от община Сопот, които не могат да работят поради наложените мерки във връзка с извънредната обстановка; Освобождаване от такса за ползване на пазари за търговия с промишлени стоки, за фирмите, които са преустановили работа, за времето на извънредното положение, включително и един месец след отпадането му. 

„Наложително е да  подпомогнем и облекчим гражданите на Община Сопот, както и местния бизнес, които са оставени без подкрепа в тези трудни за всички ни времена. А това, че Общинската администрация чак сега предлага нашите предложения като свои е показателно за бавните реакции на общината спрямо настоящата нелека ситуация и неспособността им за вземане на адекватни решения.“ смятат от групата на БСП.