Костадин Беларев, председател на БСП – Южен: Вапцаровата борба е в ДНК-то на нашата партия

23.07.2020г.

„Борбата за свобода и справедливост е в ДНК-то на партийния ни организъм“, каза в речта си пред паметника на Никола Вапцаров председателят на РС на БСП – Южен в Пловдив Костадин Беларев. Младият социалист припомни последните дни от живота на гениалния поет революционер и ревностен антифашист. Беларев се спря на онези крайни за човешкия дух мигове преди разстрела в същия ден на произнесената от фашистката власт присъда. „Прощално“ е едно от двете предсмъртни стихотворения на Вапцаров. То е лиричният апотеоз на дълбоко личното сбогуване с любимата съпруга и най-романтичната и драматична клетва за вярност“, посочи младият лидер на социалистите в „Южен“. Той цитира и емоционалните думи на поета към майка му: „Мамо — казал й синът на предсмъртното свиждане — утре, когато ме убият, не носи жито по гробищата! Донеси хляб на другарите ми в затвора. А житото посей в земята, на лято ще изкласи!“. Този личен момент, според Костадин Беларев, ясно илюстрира житейския и революционен мироглед на поета антифашист. „Вапцаров е безсмъртен. Делата му, думите му са пропити във всеки един от нас, защото борбата продължава, защото и днес тя „ е безмилостно жестока“, завърши той.

„Всеки стих, всеки ред, копнежите, терзанията, са способни да събудят милиони чувства и емоции. Затова сме тук, затова ще продължим да свеждаме глави и да коленичим пред великия български поет и революционер всяка година в този ден“, каза и председателката на районната структура на жените социалистки Таня Мачанова. Кратък очерк на Вапцаровата борба прочете и Светослав Славов от районния комитет на ПБК.

78-годишнината от разстрела на поета завърши със стихове в изпълнение на социалисти от районната структура. Цветя на паметника положиха също общинските съветници от БСП – Пловдив доц. Ангел Иванов, Добромира Тошева, инж. Йордан Василев.