Николай Радев: Пловдив ще бъде град на здрави и образовани хора

Окт 05, 2019 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 1234

Ние се различаваме от другите по отношението към хората

"Приоритетите ни са здравето и образованието - ние поставихме като наша основна цел Пловдив да бъде град на здрави и образовани хора". Това заяви кандидатът за кмет на Пловдив от "БСП за България" Николай Радев пред БНТ. Той подчерта, че Пловдив е град със силни университети и училища, град, който има традиция в сферата на образованието още от Възраждането. Той обаче констатира, че през последните години в сферата на професионалното образование бизнесът има големи изисквания към българските училища. "Моето виждане е - подпомагане на общината, подпомагане организацията на дейностите по формирането на такива професии, които да отговарят на съвремието в България. Въвеждането на нови технологии в учебния процес ще подпомогне по-добрата подготоква на учениците и по-добри работни заплати", изрази мнение Радев. "Имаме училища, които са с традиция в подготвянето на кадрите. В Пловдив има бизнес - въпросът е как се отнася бизнесът към общината", каза още той и коментира, че в момента управата на града го е хванала за гушата с високи данъци. Радев допълни, че примката на бизнеса трябва да бъде отпусната, за да може той да се развива. Кандидатът за кмет на Пловдив от левицата припомни, че градът е на седмо-осмо място в България по заплати. По думите му диспропорцията се появява именно от това, че част от бизнеса, който идва, търси евтина работна ръка.

"През този мандат за първи път беше затворена общинска болница, дарена преди много години. Първа точка в нашата програма е запазването на общинските болници. Общинските болници са необходими именно със своя голям социален ефект, така че без тях една голяма община като Пловдив не може да съществува", обърна внимание Радев.

Кандидатът за кмет Радев засегна и транспортния проект в града, който по думите му е "пълен провал". "Ние ще търсим пълна отговорност от кмета Иван Тотев и преди него, при подписването на договора. Още от основата си се е знаело, че проектът няма да се случи. Смятаме обаче, че поне частично трябва да заработи, тъй като огромните задръствания водят до замърсяването на въздуха и влошаване на здравето на хората - затова ще бъде наш важен приоритет", продължи той.

"БСП предлага промяната в града. Не се различаваме по това как ще сменяме крушките, а по отношението към хората", категоричен беше Николай Радев.