Валери Жаблянов от Пловдив: И днес Русия е символ на възможността светът да живее свободно

Май 09, 2019 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 1313

09.05.2019

„9 - ти май е символ на свободата на Европа и символ на Съветския съюз, който успя с цената на огромни военни, икономически, политически жертви да победи хитлерофашистка Германия."   Това каза в Пловдив Валери Жаблянов – народен представител и кандидат за депутат в ЕП, на честванията по повод 74 години от победата над хитлерофашизма.Той бе категоричен, че днес Русия отново е символ на възможността светът да живее свободно, да диша свободно и да се надява на мирно и свободно бъдеще. „Гръбнакът на тази свобода, както и преди 74 години, е руската армия, руската воля, руският народ и неговото чувство за справедливост“, каза Валери Жаблянов. В заключение той благодари на руския посланик Н.Пр. Анатоли Макаров и чрез него на руските хора за подвига и за делото, което ще остане вечно.

„Днес празнуваме победата и изразяваме благодарност към братския руски народ, който всички знаем, какво е направил за нас, българите“, каза в отговор на журналистически въпрос и почетният консул на Русия у нас Георги Гергов. По думите му без 9 май 1945 година, нямаше да има 9 май 1949 година.

„Днес нямаше да водим дебат за ЕС, какъв курс да поеме или кое политическо семейство да управлява, ако  руският народ не беше победил чумата на XX век. Честит празник!“, каза и кандидатът за евродепутат от листата №18 Тодор Стоилов.

Стотици пловдивчани в работния ден успяха да се включат в деветомайските тържествата, организирани от БСП в Пловдив и областта, Български антифашистки съюз и Дружество „Русофили“. Над 150 наследници на фронтоваци от Пловдив участваха в „Безсмъртния полк“ и изкачиха Бунарджика със снимките на своите предци. Дипломати, посланици и военни аташета  от Армения, Беларус, Казахстан положиха венци на паметника „Альоша“. Цветя в знак на признателност поставиха и народните представители от „БСП за България“ в Пловдив и областта – Теодора Халачева, проф. Иво Христов, доц. Георги Йорданов, Манол Генов, кметовете на Асеновград и Садово – д-р Емил Караиванов и Димитър Здравков.