Проф. Гечев в Пловдив: Правителството води антибългарска политика в угода на чужди интереси

Май 07, 2019 Новини Избори 0 1409

Валери Жаблянов: Социалистите в Европа искат диалог с Русия

Да работят и вършат всичко в името на народа и за народа. С тези препоръки се обърнаха представители на Съюза  на офицерите и сержантите от резерва и запаса в Пловдив към кандидатите за евродепутати от БСП за България проф. Румен Гечев и Тодор Стоилов. Повече от два часа двамата отговаряха на въпроси за политиките на ЕС, за перспективите пред България и за нуждата от промяна във вътрешен и геополитически план. Състоянието на професионалната армия, необходимостта от военна подготовка на младежите, ситуацията с военната промишленост и покупката на щатски самолети също бяха обсъдени с тревожни основания. „Правителството води антибългарска, слугинска политика, за да угоди на едрия капитал и чужди интереси“, категоричен беше проф. Гечев, офицер от резерва, командвал радио взвод в пловдивско поделение по време на редовната си военна служба. Той обясни, че кабинетът се отказа от по-изгодната икономически и тактическа сделка за самолети „Грипен“, за да ангажира всички ни с покупката на самолети, чиито характеристики дори не са тествани. 

„Можем да сложим край на това корумпирано правителство на 26 май“, заяви Тодор Стоилов. Той се спря на темата за европейска прокуратура и липсата на правосъдие у нас. Пловдивчанинът акцентира върху проблема с миграцията по принуда и обясни предложенията на „БСП за България“, насочени към младите хора – младежката гаранция и програмите „Еразъм“. „Единна европейска заплата и единната европейска пенсия са реални и постижими  мерки, насочени към човека, който е в центъра на нашата Визия за Европа“, изтъкна Тодор Стоилов.

„Чрез европейските избори трябва да постигнем национален резултат. Управляващото мнозинство  трябва да е наясно, че в България има решителна опозиция, която има своя програма, своя визия за развитието на страната и Европа-  и това е БСП, сподели  Валери Жаблянов, кандидат за европейския парламент на среща с членове и симпатизанти на БСП в община Брезово. Според политика десет години след присъединяването на България в ЕС, акт, който бе иницииран и подписан от  социалистите, трябва да си дадем ясна сметка, че  страната ни все още не е постигнала нужното за по-добро усвояване на европейските фондове, защото пари се получават, но друг е въпросът- как  и за какво се разходват те.  За да бъдат удовлетворени исканията на голяма част от българите повече европейски средства да се влагат в здравеопазване и образование, трябва да се смени моделът на управление и в Европа, и в България и това е целта на БСП и ПЕС. „ Една от водещите ни  цели, заедно с другите леви партии, е необходимостта от възстановяване и подобряване на отношенията ни с Русия. Няма нужда да казвам от какво значение е това за икономиката на страната ни. Тези отношения не са просто икономически изгодни, те са политически, културни, те означават друго място на България в световната политика, защото е от много голямо значение- с кого  участваме в световната политика. Сегашният опит да бъде блокирана Русия, икономически, военно, информационно, който се прави от някои заинтересовани кръгове, може да бъде прекратен.  Социалистическите партии в Европа подкрепят курса на възстановяване на диалога с Русия, а смятам, че   БСП трябва да е водеща. Още повече, че в това Народно събрание, на няколко пъти, БСП внася такова предложение. В големите държави в Европа вече има преосмисляне на санкциите срещу Русия и като цяло в Европа има различно виждане за  това. Защото те са  пагубни за европейската икономика- за страни като   Италия, например, катастрофални са за България, но са пагубни за икономики, включително като германската. Виждате, че въпреки натиска, Германия все пак строи газопоровода през Северно  море и осъществява икономически връзки с Русия. Тоест на България този процес на отмяна на санкциите  ни е необходим и ние ще го поддържаме в ЕП”, заяви Жаблянов

Георги Гергов, председател на БСП в област Пловдив призова за активност при гласуването на 26 май, с ясна подкрепа за листата с номер 18. „Победата на тези избори ще бъде ясен знак за това- какво искат българите, какво трябва да се промени в политиката на държавата, а то е повече социалност, справедливост и отстояване на правата на  всеки един човек, независимо дали живее в големия град или в община Брезово”, с тези думи  призова за мобилизация председателят на социалистите в областта.