Тодор Стоилов: БСП е консолидирана и амбицирана за победа

Апр 22, 2019 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 1529

Валери Жаблянов: Политическа задача номер едно е отхвърлянето на мониторинга върху България

„БСП е консолидирана и амбицирана за победа”. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на БСП за България Тодор Стоилов в Пловдив. Той призова вотът за ЕП да се превърне в наказателен срещу управляващите. По думите му в резултат на дясната политическа доминация в европейските институции Европа вече не е онова сигурно място за живот и реализация. Това според него е причината да се популяризират националистическите формации. "Отстояването на държавните интереси минава през принадлежността на голямо политическо семейство", категоричен бе той. Като мениджър, който от осем години се занимава с износна търговия за страни в ЕС и трети държави, той е убеден, че създаването на авторитетни контакти е изключително важно. Кандидатът на евродепутат Валери Жаблянов беше категоричен, че с патриотизъм на декларативно ниво може да се очаква само повече от същото. „България трябва да се стреми да бъде равна на другите страни в ЕС”, каза докторът по политология Валери Жаблянов. Той подчерта, че чрез своите представители в ЕП БСП ще се стреми към политика, която да даде възможност за получаване на максималното от евроинтеграцията. Валери Жаблянов смята, че БСП още по-категорично трябва да противостои на антируската пропаганда и опитите за противопоставяне на ЕС и Руската федерация. „Не бива да се ограничаваме само до настояването за отмяна на санкциите. Въпросът не е само до отмяната на санкциите. Въпросът е да се изградят трайни връзки на доверие между Русия и държавите-членки на ЕС”, подчерта Жаблянов. По думите му това е ролята на българските социалисти. Според него България в Евросъюза трябва да се бори за добри на специални отношения с Руската федерация. 

Валери Жаблянов: Политическа задача номер едно е отхвърлянето на мониторинга върху България

В Садово Жаблянов и Стоилов се срещнаха с общински съветници и кметове на населени места от общината. Те споделиха своите и на жителите притеснения относно финансирането на малките населени места от фондовете на ЕС и неглижирнето от страна на държавата на проведения местен референдум против добива на инертни материали. „За да сме равноправни в ЕС, за нас политическа цел номер едно трябва да бъде отхвърляне на моноторинга върху България. Само тогава страната ни ще бъде пълноправен и равноправен член на съюза“, заяви Жаблянов. По думите му въпреки че президентът на ПЕС Сергей Станишев е постигнал огромен успех с приемането на доклада за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство с пълни граници, все още ни дърпат извън Шенген. "Солидарността в Европа е от особено значение за България", счита той.

Tодор Стоилов заяви, че България е износител на най-ценното – човешкия капитал. “Колкото и далечни да ви се струват изборите за ЕП, ще ви дам само един пример- пакта "Макрон". От него зависят 190 000 български семейства, оцеляването на бизнеса с превози, а оттам и възможността тези семейства да останат тук, а не да търсят препитание в други страни“, заяви той.  Според него гласуването на тези избори ще ни даде възможност да отстояваме интересите на всеки един човек, за да се върнем към основата на ЕС – солидарност и равенство.