Георги Гергов: На БСП се пада историческата задача да проведе битката за промяна

Апр 22, 2019 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 1341

232.04.2019 г.

„На БСП се пада историческата задача да проведе битката за промяна на това, което се случва пред очите ни”, заяви областният председател на пловдивските социалисти и почетен консул на Руската федерация Георги Гергов по повод предстоящите избори за Европейски парламент. Това стана днес на специална среща с участието на кандидатите за евродепутати Тодор Стоилов и Валери Жаблянов. 

Двамата  разговаряха близо два часа със социалисти и симпатизанти в Пловдив. Преди да открои важното значение на евровота, Георги Гергов акцентира върху облика на листата. Според него тя е силна и балансирана комбинация на млади лица с уважавани политици. „Сергей Станишев е изключителен авторитет в Европа и има реалния шанс да стане председател на следващия Европарламент”, сподели областният лидер. Той подчерта, че резултатите на Европейските избори ще бъдат основа за местните през есента, затова предупреди: „80 % от кметовете са на ГЕРБ т.е. държат лостовете за управление и манипулация. Разчитам на всеки от вас да си свърши работата, за да сложим на 26 май началото на края на ГЕРБ!”.  

Тодор Стоилов: БСП е консолидирана и амбицирана за победа

„БСП е консолидирана и амбицирана за победа”, увери пловдивският кандидат за евродепутат Тодор Стоилов и призова вотът за ЕП да се превърне в наказателен срещу управляващите. По думите му в резултат на дясната политическа доминация в европейските институции, Европа вече не е онова сигурно място за живот и реализация. Това според него е причината да се популяризират националистическите формации. 31-годишният пловдивчанин смята, че отстояването на държавните интереси минава през принадлежността на голямо политическо семейство. Като мениджър, който от осем години се занимава с износна търговия за страни в ЕС и трети държави, той е убеден, че създаването на авторитетни контакти е изключително важно.

Валери Жаблянов: БСП е консолидирана и амбицирана за победа

 Валери Жаблянов беше категоричен, че с патриотизъм на декларативно ниво може да се очаква само повече от същото. „Илюзия е, че ЕС се състои от равноправни държави, нека сме реалисти относно установената йерархия. В тази йерархия България трябва да се стреми да се придвижи към по-предни позиции”, каза докторът по политология Валери Жаблянов. Той подчерта, че чрез своите представители в ЕП, БСП ще се стреми към политика, която да даде възможност за получаване на максималното  от евроинтеграцията. Валери Жаблянов смята, че БСП още по-категорично трябва да противостои на антируската пропаганда и опитите за противопоставяне на ЕС и Руската федерация. „Не бива да се ограничаваме само до настояването за отмяна на санкциите. Въпросът не е само до отмяната на санкциите. Въпросът е да се изградят трайни връзки на доверие между Русия и държавите-членки на ЕС”, подчерта Жаблянов. Имено тук той вижда ролята на българските социалисти, стана ясно от думите му. Според него България в Евросъюза трябва да се бори за възможност на добри отношения с Руската федерация.