Проф. Христов в Пловдив: Да си добър европеец, означава първо да си добър българин

24.02.2019г.

„За средния българин Европа е нещо далечно, защото хората не виждат пряка връзка между настоящото си битие и далечния Брюксел”, каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Иво Христов пред делегатите на отчетната конференция на БСП в пловдивския район „Западен”. Той бе гост на форума като  номиниран от структурата за евродепутат. Проф. Христов благодари за номинацията и обеща да бъде същият, защото му е късно да се променя и не вижда причини да го направи. Той анализира и ситуацията в контекста на това- защо европейските избори са важни. „Европейските работи станаха български работи, поради следните тъжни причини. Първата е, че между 2 млн. и 2.5 млн. българи живеят в чужбина. Те превеждат 5 млд.лева годишно в България и са най-големият „чуждестранен“ инвеститор. Изпращат по 150-200 евро, за да могат техните бащи и майки, баби и дядовци да оцеляват. Дотам са ни докарали.”- коментира проф. Христов. Той смята, че България участва в Европейския съюз по абсолютно неправилен начин. По думите му ние сме се превърнали в донори на Европа, защото парите, които получаваме от ЕС, не отиват за умно българско развитие. Те отиват за бетон, за  асфалт и разбира се- се крадат.

„Три неща ще се случат на тези евроизбори”, прогнозира геополитическият анализатор. „Първо, досегашната евродесница ще се стесни доста. Второ, европейската левица я чака тежко изпитание,  защото престана да представлява действителните интереси на левите хора. Трето, в Европарламента ще влязат хора, които започнаха да мислят и за националния си интерес,но продажните медии ги наричат популисти и националисти”, обясни той. Според него от това разположение на силите в Европа може да се случат само две неща: или Европейският съюз ще умре скоропостижно, или ще премине в друго качество. В тези две хипотези за България също има два варианта, стана ясно от думите му. Първият е досегашният модел на две скорости, при който България става периферия на периферията със затихващи функции. Вторият е по-благоприятният, ако е базиран на автентични ценности и национални идентичности .

Проф. Христов изтъкна, че за него „да си добър европеец, означава първо да си добър българин”. „Ние не сме в Европа, за да обслужим Европа, а за да обслужим България и българския национален интерес”, посочи той. За него настоящият модел на евроинтеграция е дълбоко порочен. Ако т.нар. Европа започне да отчита и защитава българския национален интерес, тогава е съвършено друго”, завърши проф. Христов.