Върба Чавдарова на 90 – един живот на словото и истината

16.02.2019

„Години, изпълнени с трудности и победи. Живот, отдаден на словото, на духовността, на истината и доброто. Повод за гордост и респект от всички нас”, се казва в поздравителния адрес на лидера на социалистите в Пловдив област и почетен консул на Руската федерация Георги Гергов до най-дългогодишната журналистка Върба Чавдарова. Снощи тя отпразнува 90-годишния си юбилей сред другари в централата на БСП. Председателят на структурата в район „Централен” Тодор Стоилов посрещна доайена на пловдивската журналистика с букет червени рози и думи на признателност към работата й в отстояването на истината. Народният представител Теодора Халачева подари на Върба Чавдарова илюстрования алманах на пловдивската партийна организация. „Вие сте пример и вдъхновение за нас, младите социалисти”, обърна се депутаката към авторката на книгата и филма „Търсим те, Альоша”. Проф. Иво Христов също поздрави юбилярката. „Вие сте от поколението, което носеше надеждата и с достойнство построи България”, отбеляза той, поднасяйки почитанията си към забележителната и фина дама на пловдивската журналистика. Върба Чавдарова поздрави още председателите на Дружеството „Русофили”, Български антифашистки съюз и много нейни верни приятели. Преди да духне свещичките на празничната торта, тя сподели мили истории и скъпи моменти от кариерата си.

Върба Чавдарова е родена в Съединение на 14 февруари 1929 г. Още като ученичка сътрудничи на някогашните вестници “Младежка искра” и “Септемврийче”, където е редактор на отдел. 25 години от живота си свързва с пловдивския вестник “Комсомолска искра”. Последната й книга “Индекс 21361” е посветена на изданието. Тя го нарича „трибуна на свободните мисъл и слово в годините на зрелия социализъм”.

10 години от живота си посвещава на проучването за книгата „Търсим те, Альоша”. Изследва всички документи в Държавен архив, чете телеграми, води кореспонденция с институции и граждани в СССР. „Когато издирвах съветските войни, чиито части са били дислоцирани в Пловдив, открих десетки телеграми, изпращани всяка седмица до тогавашното министерство на земеделието за изораните и засети земи с трактори и коне от съветските бойци. Стотици декари земя “които щяха да останат пусти...”, завършваше всяка телеграма. Пътят от Храбрино до Дедево е построен с активното участие на същите съветски войни. Дървата, прекарани от Бойково през суровата зима на 1945 г. с отпуснатите десетки камиони и бойци, са изпратени да ги докарат в Пловдив от героя на СССР генерал Андрей Ратов, чийто дядо е загинал на връх Шипка. Нима това не е човешкото лице на Альоша, прибрал до нозете си оръжието?!”, пита реторично журналистката Върба Чавдарова.