Проф. Иво Христов: С „Визия за България” БСП предприе сериозен интелектуален разговор

Окт 19, 2018 ПЛОВДИВ Новини Избори 0 2601

19.10.2018

„Като политици, ние сме длъжни да начертаем  възможните посоки за действия, които да обърнат най-опасната тенденция – изтичането на хора”. Така зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков кратко обясни замисъла  на „Визия за България” и предприетата от БСП кампания по представяне на проектодокумента из цялата страна. Тази вечер, заедно с проф. Иво Христов, посетиха пловдивския район „Източен”,  за да се  срещнат с жители и граждански организации в кв. „Гладно поле”. „Моментът е преломен и битката е за България. Нашата държава се нуждае от стратегия и БСП се наема да започне разговора за нея”, изтъкна Зарков. По думите му този разговор ще бъде успешен, ако социалистите намерят съмишленици извън партия, ако спечелят на своя страна хора, които не са загубили надеждата за България.  „БСП предприе сериозен и задълбочен интелектуален разговор в една дълбоко неинтелектуална среда”, посочи проф. Иво Христов. В този смисъл той вижда и един от рисковете  за документа на БСП. Според него населението е отвикнало от подобен интелектуален дебат или действие. Сегашният модел на управление, упражняван от клептократската върхушка,  заразително се спуска надолу по всички нива. „Нашите деца нямат други цивилизационни, икономически образци и това е най-страшното”, предупреди проф. Христов и допълни, че за този резултат невинни няма. „Допуснахме го с мълчание, от лековерие и от вечния български страх. Докато се страхуваме, ще умрем от страх”, завърши проф. Христов и провокира аудитория към откровен разговор. Множеството предложения и допълнения към „Визия за България” се отнасяха към здравеопазването, доходите, вътрешния ред и сигурност.  

“Повече от всякога българският народ има нужда от култура и духовност, защото иначе нацията ще загине и ще остане само територия”, каза на среща в другия пловдивски район „Западен” депутатът Нона Йотова. “Радвам се, че имаме възможността да представим "Визия за България" пред хората от най-древния жив град в Европа”, каза тя.

„Визия за България" е документ, който е добра основа за бъдещето. Вие сте хората, които ще направят документът завършен - с вашите мнения, предложения. Не ни спестявайте критиките, защото те са важни за нас”, обърна се Иван Ченчев към аудиорията. Той подчерта, че спортът е приоритет за БСП. Петър Витанов се спря на темата за външната политика на България, като разкритикува поведението на Борисов. „Премиерът е способен да ни предаде, под влиянието на външните си господари”, заяви депутатът. Той подчерта, че отбраната и сигурността са основна част от държавността, но БСП е против създаването на частни армии. „Ще настояваме за закупуването на военни самолети, защото сега имаме изключително малко, а Турция предлага на правителството да охранява въздушното ни пространство безплатно. Сами разбирате, че това би било равносилно на затриване на държавата”, обърна се към бившите военни в залата Витанов. Най-актуалната парламентарна тема- утрешният вот на недоверие към правителството, коментира експертно пловдивският депутат доц. Георги Йорданов. „Предстои ни голяма битка. От Воля се скриха и няма да са в залата. ГЕРБ атакуват с всички средства народните представители на БСП, за да ни уязвят и да си мълчим. Ние няма да се поддадем и ще се борим докрай. На карта е заложено здравето и дори животът на българските граждани, а те са на най-важни за БСП", обясни намеренията на парламентарната опозиция доц. Йорданов.