Ниските доходи, корупцията, инфраструктурата и мръсният въздух мъчат пловдивчани

Окт 18, 2018 Новини Избори 0 1487

18.10.2018 г.

Ниските доходи, мащабната корупция, транспортната инфраструктура и мръсният въздух са главните проблеми, които измъчват жителите на  най-големия в града на тепетата район „Южен”. Това стана ясно по време на срещата на народните представители от  "БСП за България” Теодора Халачева и Николай Иванов. Двамата парламентаристи представиха  тази вечер проекта на социалистическата партия  „Визия за България”. В обсъждането се включи с експертен коментар по регионалната политика и лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов.

“За да преодолеем  демографската криза, българското семейство трябва да бъде в центъра на всички политически решения -  за данъчната система, за здравеопазването и образованието, за доходите и социалните придобивки”, подчерта  Теодора Халачева. Тя акцентира върху идеите и мерките във Визията, насочени към младите хора, тяхната успешна реализация в страната и възможностите за кариера. Последвалите изказвания очертаха още няколко проблемни полета, илюстриращи основателния страх на хората за собственото им бъдеще. „Деца раждат деца”, „тече процес на ислямизация в гетата”, „държавни чиновници въвеждат учебни програми, които противоречат на българската образователна традиция”, алармираха участниците в срещата. Халачева благодари на съгражданите си за активното участие в дискусията, която колегата  й Иванов оцени като една от най - живите до момента. „Нашата цел е директен диалог за бъдещето на България”, посочи той и съобщи, че документът на БСП постоянно се актуализира. Председателят на БСП в Пловдив Красимир Трифонов отбеляза, че непрестанно променящата се „Визия за България” и новите й версии, може би, трябва своевременно да се представят на структурите, защото има риск коментарите да са неактуални. По думите му в частта за регионално развитие, документът  се нуждае от прецизиране, а има и секторни политики, които трябва да бъдат доразвити.

Системата на здравеопазването и предстоящият вот на недоверие, внесен от „БСП за България”, беше в центъра на дискусията, в която участваха левите депутати  доц. Георги Йорданов и Димитър Стоянов с  жителите на район „Тракия”. „България е на последно място по раждаемост и на първо място  по смъртност в Европа. Детската смъртност е много над средната за света”, съобщи тревожната статистика пловдивският депутат доц. Йорданов. По думите му здравеопазването е в колапс, а министър Ананиев предлага странни мерки за реформа. Той даде за пример идеята  на управляващите „всеки, който влиза в болница, да заплаща 15 % от цената на пътеката от джоба си, което прави минимум 115 лева”. „Колко пенсионери и работещи могат да си позволят това, когато дори цената на хляба скочи драстично?”,  попита доц. Йорданов. Той бе категоричен, че това ще доведе до отлив на пациенти, особено в общинските и държавни болници, следовтелно до закриването им. Накрая ще останат  само частните лечебни заведение, които източват Касата, стана ясно от думите му. „Пари за здравеопазване има, но се крадат и това трябва да спре! Във "Визия за България" сме заложили мерки, които ще спасят системата”, заяви народният представител. Колегата му Димитър Стоянов посочи, че България е в състояние на постоянен регрес. „Университетите са много, а неграмотността никога не е била толкова дълбока. Имаме много фирми с работещи бедни. Много болници, но недостъпно здравеопазване. Много медии, а никаква свобода на словото”, обоснова се депутатът. По думите му цялата политика на правителството е подчинена на външни интереси. „Превърнаха България в страна без цел, кораб- без посока. "Визия за България" е нашето виждане за бъдещето. БСП единствена може да изведе страната от тресавището, в което се намираме в момента", завърши Димитър Стоянов.

„Стъпка по стъпка документът надхвърля БСП и се превръща в национален”, каза Кристиан Вигенин по време на среща с пловдивчани от район „Северен”. Заедно с народния представител Иван Генов презентираха „Визия за България”. „За да постигнем промяната, имаме нужда от подкрепа на гражданите на България и моето усещане е, че започва да се случва”, посочи Вигенин. Иван Генов подчерта, че „Визия за България” е насочена към разработването на програма в полза на обикновения човек. В залата се чуха различни предложения и допълнения, бележки и препоръки за преосмисляне на делегираните бюджети на училищата; за мандатност на директорите; за смяна на модела на субсидиране на земеделските производители; за преизчисление на пенсиите.