Теодора Халачева: ГЕРБ и Борисов са изчерпани, искаме оставката им

Социалистите в Пловдив отбелязаха 95 години от Антифашисткото въстание

“23 септември 1923 година е дата, записана с кръв в европейската и българската история. Тогава въстана народът „в своя пурпурен гняв величав”, за да спре фашизма още в неговия зародиш”, каза народният представител Теодора Халачева пред паметника на септемврийци в местността „Кемера” до Пловдив. С митинг-поклонение днес на лобното място на разстреляните антифашисти пловдивските социалисти отбелязаха 95 години от първото в света Антифашистко въстание. В речта пред десетките граждани Халачева припомни идеалите и ценностите на борците срещу монархофашизма. „. Това бяха дни на подвиг и мъжество в името на нормалния човешки живот”, подчерта тя и се спря на проблемите от днешния ден. „Българският национален интерес е загърбен. Корупцията е овладяла всички нива на държавата. Институциите са „колабирали” в своята безпомощност. Хлябът поскъпва, храната е все по-некачествена, медицинската помощ все по-недостъпна. Младостта на България всеки ден „изтича”, описа актуалната ситуация Халачева и заключи: "ГЕРБ и Борисов са изчерпани, искаме оставката им, защото българите заслужават достоен и почтен живот!”.

Стоян Георгиев, младежкият координатор в БСП – Източен, организатори на събитието, припомни имената на разстреляните в местността септемврийци. „Никола Гълъбов, кметът-комунист на пловдивската комуна, Пенчо Савов - юрист и близък съратник на Благоев, Васил Коларов и Георги Кирков, видният интелектуалец Степан Шахбазян, юристът с блестяща риторика Ангел Шишков, адвокатът Стоян Бояджиев, земеделецът Асен Игнатов, учителят Солмон Молохов, землемерът Костадин Гечев, Христо Витанов,Хенри Хершкови и Треньo Дoнчев. Имената на тези хора, дали живота си за един идеал, ни задължават да държим будна паметта си”, заяви младият социалист.

В словото си председателят на РС на БСП – Източен Йордан Василев нарече септемврийци  „храбрите мечтатели, повярвали, че народният глас е глас Божи”. Той бе категоричен, че днешните социалисти нямат право да отстъпват от мечтите им. „Нямаме право да падаме духом. Нямаме право да се предаваме. За Свобода! За Справедливостта! За Братство! Нека се преборим тяхната, нашата мечта да стане реалност!