Красимир Трифонов: Всеки ден на настоящото правителство е пагубен за България

Халачева и Търновалийски поздравиха пловдивските антифашисти

„Докато има БСП и докато съществува Български антифашистки съюз, подвигът на партизаните и техните ятаци няма да бъде забравен”. Това заяви председателят на БСП – Пловдив Красимир Трифонов на традиционния обед, който пловдивските антифашисти всяка година организират по повод Деветосептемврийската победа. Той бе категоричен, че 45-годишният период на социалистическата държава е най-успешният в икономическо, социално, културно и демографско отношение. „Няма да позволим да бъдат заклеймявани хората, отдали живота си за идеята, както и онези, който градиха България, която в три десетилетия „преход” ограбват”, посочи Трифонов и се спря на днешните събития, свързани с управлението на ГЕРБ. По думите му предсрочните избори са крайно необходими, защото всеки ден на настоящото правителство е пагубен за България. В заключение той подчерта, че БСП настоява за оставката на кабинета.

„Антифашистката идея е жива, а датата на Деветосептемврийската победа е светла в паметта на българите”, увери и народният представител от „БСП за България” Теодора Халачева. „Над 5000 човека се качиха вчера в местността „Копривките”, за да празнуват 9-ти септември. И това не е носталгичен порив, а ясната представа за постиженията на социалистическата държава ”, подчерта най-младата парламентаристка, преди да сподели, че на младите българи трябва да се обяснява подвигът на загиналите техни връстници в борбата срещу фашизма.

„Вашата мъдрост ни е нужна. Вашите опит и подкрепа са от огромно значение за нас”, обърна се с празничен тост към пловдивските антифашисти Георги Търновалийски. Той ги поздрави от името на областния лидер на БСП Георги Гергов, като им пожела здраве, енергия и дълголетие. „Няма да позволим датата 9.09.1944 г. да бъде зачеркната от историята на българската държава”, подчерта Търновалийски.

„Деветосептемврийската победа е събитието на ХХ век за България”, каза развълнувано партизанката от бригада „Г. Димитров” Комня Сотирова, почетен гост на събитието. Тя разказа за мечтите на поколението, дало живота си в антифашистката съпротива. „Мечтите ни за солидарност, сигурност и справедливост се сбъднаха на 9 септември и с последвалото развитие на България. Сега обаче са потъпкани”, констатира тъжно единствената жива партизанка от отряда. Председателят на БАС в Пловдив област Маргарита Стоилова връчи почетни грамоти на членове на организацията за активно участие в борбата срещу фашизма и неофашизма, за отстояването на мира солидарността.