Веска Ненчева: Загрижени сме за съдбата на болницата в Карлово

20.07.2018 г.

„Загрижена съм лично за съдбата на АГ-отделението и като родена в карловската болница, и като жена получила високопрофесионални грижи от лекарите, акушерките и санитарките в отделението при раждането на детето ми в карловската болница.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Веска Ненчева на пресконференция в Карлово. Тя благодари на народните представители от левицата и експертите от здравната комисия в парламента за бързата реакция по повод внесения сигнал, както и за подкрепата за решаването на този проблем. „Получихме сигнал, че е отказано плащането на 12 пътеки, а това е изключително тревожно. Това означава, че хората ще трябва да ползват здравни услуги на повече от 100 км - в Пловдив“, обясни тя. Ненчева подчерта, че тази болница обслужва 7 общини и над 100 000 души.

Георги Йорданов: Тук, където са се раждали потомците на Ботев и Левски, няма да има повече карловци

„Тук, където са се раждали потомците на Ботев и Левски, няма да има повече карловци. Ще има пловдивчани“,  заяви народният представител Георги Йорданов.„Поради липсата на един анестезиолог, РЗОК-Пловдив отказва да сключи договор за закупуване на услуги в областта на акушеро-генекологичната помощ. Това означава, че в гр. Карлово няма да се заплащат раждания от Касата, няма да се заплащат и други хирургични дейности в тази област“, допълни депутатът. Той коментира, че това решение го изненадва, защото няма как нуждаещите се жени да се насочват към болница на 100 км. „В линейките ли трябва да раждат жените? Има случаи, когато става въпрос за живота на родилките“, подчерта той. „Впечатлява ни циничното отношение от страна на директора на РЗОК д-р Магдалена Петрова. Отделението не се закрива, но може да работи само срещу заплащане в брой. Защо да се плаща нещо, което е осигурено от бюджета на Касата?“, попита Йорданов. Според него, ако карловци допуснат отделението да бъде затворено, те се прощават с него.

Проф. Георги Михайлов: Решението на директора на РЗОК-Пловдив е незаконно

„Става въпрос за своеволие на директора на РЗОК-Пловдив и нейното решение е абсолютно незаконно. Отделението има на разположение 4 анестезиолози и може да продължи да работи, както досега“, категоричен е народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. "Да карат родилки на 60-100 км е нито морално, нито законно и е недопустимо. Затова смятам, че директорът на РЗОК-Пловдив трябва да бъде отстранена", посочи той. Михайлов подчерта, че ще постави в парламента като цяло въпроса за общинските болници, защото са осъдени на доизживяване. „2.5 млн. българи ще останат без достъпна, своевременна и комплексна медицинска помощ“, каза още той.

Анелия Клисарова: Акушеро-генекологичното отделение в Карлово трябва, дори при загуба, да бъде защитено от държавата

Депутатът от левицата Анелия Клисарова обясни, че заповедта на РЗОК-Пловдив е атакувана в Административния съд в Пловдив, но докато няма решение на съда тя е в сила. „Само преди няколко месеца приехме Националната здравна карта. БСП заяви, че тази карта не е правилно структурирана, но не бяхме чути. Ето, виждате до къде води това“, заяви тя. "Акушеро-генекологичното отделение в Карлово трябваше, дори при загуба, да бъде защитено от държавата. Защото целият регион има нужда от това отделение. Точно изпълнителната власт е отговорна за това. Парите на гражданите не отиват в НЗОК, а в НАП, финансово министерство“, уточни Клисарова.