Георги Търновалийски: 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност

25.05.2018

„Не е случайно, че в един ден община Садово отбелязва два празника – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празника на общината. Свидетели сме и днес как дълголетните духовни и културни традиции, предприемчивостта и трудолюбието на хората от този красив край на България  намират своята пресечна точка и са гаранция за неговото бъдещо развитие, стопански напредък и благополучие", с тези думи Георги Търновалийски се обърна към жителите на Садово.

За поредна година  по време на майските празници на общината се провежда и  Фестивалът на еко  и биопроизводителите и арттворци, на който се представят  продукти от екологично чисти плодове и зеленчуци, здравословни храни, творения на многобройни майстори и артисти от  Садово и страната. Фолклорна програма и награди за изявени учители, читалищни дейци и спортисти  бяха част от честванията на един от най-светлите празници на българската духовност.

Според Търновалийски преоткриването на българските традиции, съчетани с новите технологии, могат да намерят своето ново измерение, което ще превърне града и общината в конкурентен и привлекателен за инвестиции регион. „В този красив и светъл майски празник Ви пожелавам здраве, успехи и вяра, че можем да направим дните си по-спокойни, живота си по-достоен, страната ни по-благоденстваща! Поклон пред учителите, читалищните дейци и радетелите на българщината. Пред тези, които запазват българското знание и духовност. На вас дължим своя дълбок поклон. На днешния ден  имаме право на гордост, защото, както е казал поета „ И ний сме дали нещо на света", завърши словото си народният представител.

В навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, Георги Търновалийски поздрави и всички учители в област Пловдив. «24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. На днешния ден честваме силата на знанието. Думите „Напред науката е слънце, което в душите грей, Напред народността не пада там, дето знанието живей…“ гледат  в  бъдещето”- се казва в поздравителния адрес, изпратен до всички училища в област Пловдив.

„Знанието пребъдва през вековете, благодарение на Вас, учителите, които носите в себе си светлината и нестихващия огън на българщината. Имайте сили, за да продължите да втъкавате в идните поколения знания, душа и любов! И го правете с отговорност към словото и духа на първоучителите. Желая Ви светъл празник, дръзновение и  вдъхновение!” пожелава на учители и дейци на просветата Георги Търновалийски.