Позиция на Градския съвет на БСП – Пловдив

Относно: Поругаването на барелефа на Димитър Благоев, паметната плоча на Лиляна Димитрова и мемориала „Братската могила” в Пловдив

В нощта на 1-ви срещу 2-ри февруари барелефът на Димитър Благоев, паметната плоча на Лиляна Димитрова и мемориалът „Братска могила” в Пловдив бяха отново брутално поругани. Това е поредната варварска проява върху тях и не може да се третира като обикновен акт на вандализъм. Грозните надписи и  изрисуваните свастики, обидните политически послания и разрушителни действия спрямо тези паметници са част от агресивната реторика, която се наложи в публичното пространство.

Отдавна предупреждаваме, че посегателствoтo върху исторически и културни паметници е опасност с драматични последици. Безнаказаното им разрушаване, практически, означава заличаване на знаци и свидетелства за конкретното историческо време. Многократно сме обръщали внимание, че демонтажът на артефакти е част от програмата за пренаписване на историята. Народ без памет за миналото си е удобен за манипулации в бъдещето!

Кому е изгодно да ги няма тези паметници? Димитър Благоев е основоположник на социалистическото движение, интелектуалец и политик от международен мащаб, оставил трайна диря в аналите на Пловдив с културно-просветна, преподавателска  и синдикална дейност. Борец за правата на работниците и радетел за социална справедливост. Лиляна Димитрова – Блага е ремсистка, студентка по право, интернирана в концлагера Гонда вода, откъдето успява да избяга, минава в нелегалност и оставя последния куршум за себе си в неравен бой срещу фашистката жандармерия. Мемориален комплекс „Братската могила” в Пловдив е посветен на падналите за Освобождението на България и в Балканската, Първата и Втората световна войни. Кой има интерес от оскверняването на тези символи в Пловдив? Въпросът е риторичен… Подобни изстъпления, очевидно, се вписват в плана за бъдещето на нашите деца  - да бъдат възпитани в други ценности и норми, в които българското и родното нямат място. Без респект, без почит, без уважение към националната памет, но в услуга на свободния избор на „идентичности”! Това е престъпно и пошло!

Заявяваме, че ще се борим за история, освободена от идеология, за съхраняване на историческата памет и българските традиции.

Уверяваме онези, които мислят, че са постигнали нещо с поругаването на паметниците, че няма да успеят. След всяко подобно действие ще възстановяваме разрушеното. Защото обичаме България, милеем за нея и за нейното бъдеще, което да оставим на децата си!

Като осъждаме остро конкретната фашистка проява в Пловдив, призоваваме всички български партии и техните политически лидери да осъдят тези действия, а местната власт и органите на МВР, и прокуратурата, този път да си свършат работата, да разкрият извършителите и да ги накажат.