Теодора Халачева: Арогантността е типична за модела „ГЕРБ”

Пловдивските депутати от БСП ще организират прожекция на филма „Граница” в града на тепетата

„Обстановката в парламента е динамична и напрегната, арогантното поведение на мнозинството е системно, защото е типично за модела „ГЕРБ”, коментира най-младият депутат в Народното събрание Теодора Халачева на среща с избиратели в пловдивския район „Южен”. Тя запозна присъстващите със случващото се от последните седмици в законодателната институция. По думите й диктатурата на пленарните заседания и погазването на демократичните принципи са станали причина парламентарната група на левицата да поиска оставката на Главчев. Тя съобщи, че левицата настоява за още две оставки -  на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов. „След скандалните разкрития във филма на Елена Йончева за националната ни сигурност, те трябва да понесат отговорността незабавно”, категорична бе Халачева и обяви, че пловдивските депутати от БСП ще наемат зала в Пловдив, за да бъде излъчена разследващата документална лента „Граница”. 

По думите й в бюджета на управляващите за следващата година липсват реални политики за справяне със социалните неравенства. „2 милиона българи живеят на границата на бедността, една трета от българските граждани нямат достъп до здравеопазване, а 19 000 са неграмотните български деца”, цитира тревожната статистика младата социалистка. Тя информира, че преговорите за вот на недоверие продължават на ниво работни групи, като БСП държи на темата за корупцията. „Засега е ясно, че той ще бъде внесен в Народното събрание след приемането на бюджета”, допълни Теодора Халачева. Тя бе категорична, че ревизия на прехода трябва има като бъдат включени всички сделки по раздържавяване, вкл. масовата приватизация с бонови книжки, концесиите и групировките. 

Пловдивската политическа реалност очертаха пред аудиторията на същата среща общинските съветници от БСП доц. Ангел Иванов и Петя Манева. Двамата бяха категорични, че цената за Римския форум, която общината ще плати, за да си върне терена с археологически ценности, е висока. „Капиталовата програма е срината и много обекти няма да бъдат изпълнени”, посочи финансистът на червената група Петя Манева. Колегата й доц. Иванов изрази конкретни съмнения относно завършването на Зоологическата градина, която глътна милиони и стана причина за разследване срещу пловдивския градоначалник. Съветниците на БСП се ангажираха с внасяне на предложение за поставяне на заслони по спирките в кв. Коматево и с питане за осветлението на Коматевско шосе. 

„БСП започва засилена подготовка за местните избори. Работим по кадровата система, за да се спрем на най-подходящите кандидати за местната власт”, сподели на същата среща и председателят на пловдивските социалисти Красимир Трифонов.