Красимир Трифонов: Куба и кубинският народ имат приятели в наше лице

Пловдивските социалисти топло посрещнаха дъщерята на Че Гевара

„Да обединим силите си за постигането на мир по света!” - за това призова днес в Пловдив д-р Алейда Гевара Марч. Дъщерята на аржентинския и кубински революционер Че Гевара бе топло посрещната от пловдивските социалисти. Залата се оказа тясна за желаещите да се запознаят с нея и с кубинската делегация, водена в града на тепетата лично от н.пр. Педро Пабло Сан Хорхе – извънреден и пълномощен посланик на Куба у нас. Той откри срещата с информация и висока оценка за приключилата вчера в София Трета международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа. Елио Сотеро Гамес Неира – първи заместник-председател на Кубинския институт за приятелство с народите, припомни за двустранните отношения от близкото минало и благодари на пловдивски кадри за помощта в областта на културата, спорта и медицината. Кубинската делегация категорично заяви, че кубинският народ няма да забрави родителите на Революцията и няма да предаде кръвта на своите герои, въпреки тежката блокадата, която САЩ налага върху карибската островна държава. 
Близо два часа продължи разговорът за социалистическа Куба и за нейния план да отстоява пътя си на развитие чрез социализъм. Възможността да се чуят повече подробности от първо лице за личността на Че Гевара, провокира множество въпроси към дъщеря му. Тя сподели съкровени спомени от детството, които, макар и оскъдни, продължават да я зареждат. Справедлив и честен, отдаден на революционната етика, смел и много нежен към децата си – такъв го помни най-голямата му дъщеря от втория брак. На въпроса защо и до днес Че е легенда и свети с ореола на славата, д-р Гевара Марч отговори: „Той казваше онова, което мисли, и правеше, онова, което казваше”.
„Куба и кубинският народ имат приятели в наше лице”, увери домакинът на срещата и лидер на пловдивските социалисти Красимир Трифонов. Той изрази надежда за двустранните отношения и подчерта, че БСП в Пловдив е готова да съдейства за тяхното развитие. За студентски и младежки обмен се обяви и най-младият депутат –социалист Теодора Халачева. Тя поздрави гостите от кубинската делегация и предложи следващата среща да бъде посветена на тази тема. „До нас достига информация за постиженията на Куба в областта на образованието и здравеопазването, за медицински успехи на нано ниво. Можем да си бъдем полезни”, посочи тя.