Зам.-председателят на НС Валери Жаблянов поздрави от името на Корнелия Нинова събралите се на Копривките

Президентът с поздравителен адрес към участниците

„След 1989 година БСП остана единствената политическа сила, която да осигури приемственост и да запази паметта за 9-ти септември като дата на прогрес”. Това заяви зам.-председателят на НС Валери Жаблянов и член на националното ръководство пред събралите се на местността Копривките. По думите му днес сме свидетели на организиран опит за цялостна подмяна на историята за Втората световна война - като се започне от това кой е започнал войната и кой е победил, за да се стигне дотам, че  победителите да се наричат окупатори, а окупаторите – победители. „Днес БСП трябва да бъде на страната на истината, независимо какво ни струва това”, посочи Жаблянов и призова за единство на левите прогресивни сили. Според него социалистическата партия трябва да бъде фактор в осигуряването на това единство, защото има идеал не само за друга България, но и за друга Европа, различна от разделението.

Държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до участниците в Традиционния деветосептемврийски събор. „Убеден съм, че паметта на онези, пред които се покланяме, ни задължава да отстояваме истината, а бъдещето на децата ни – да не позволяваме повторение на най-мрачните отминали мигове”, отбелязва в обръщението си президентът.

„Девети септември е велик ден. Всеки историк и родолюбец знае, че фашистката чума е била жестока. Затова датата 9.09.1944г е важна за България. Тя е причината да сме днес тук”, каза областният председател на БСП-Пловдив Георги Гергов. Събитието, станало известно като малка Бузлуджа, събра над 6000 социалисти и симпатизанти за традиционното честване на Деветосептемврийската победа. Пред множеството Гергов подчерта, че именно БСП е носител на спомена за постиженията на социалистическа България. „Нямаме от какво да се срамуваме, защото нашата партия е градила тази държава”, посочи той. Георги Гергов изтъкна, че БСП не бива да се страхува, а да се противопоставя на подмяната на история.

„Ние трябва да поведем тази битка срещу статуквото, срещу тази система, овладяна от чужди интереси, които искат да заличат постиженията на социалистическа България, да пренапишат историята ни, като ни откъснат от Русия ”, каза в речта си председателят на ГС на БСП – Пловдив Красимир Трифонов. Той нарече прехода „понятие за благозвучие”, за да не се каже, че това е капитализъм, осъществен брутално и варварски. " Сега  у нас не се живее по-добре. Къде е българският розов домат, българските ябълки, мотокарите, които се конструираха в Пловдив?”, попита риторично Трифонов. Пред всички присъсващи той обясни, че за него най-важната задача е борбата с бедността.