Съединението поправи антибългарската доктрина от Берлинския конгрес

6.09.2017 г.

“Датата 6-ти септември е безспорно доказателство за постиженията на националния дух, когато той отказва да се съобрази с договори на разделение и унижение”, каза председателят на пловдивските социалисти Красимир Трифонов по повод националния празник и Деня на Пловдив. Той отбеляза, че актът на Съединението ни оставя един безсмъртен завет – Европа се съобразява само тогава, когато покажем единна воля и готовност да се жертваме в името на национален идеал. Той и народните представители от „БСП за България” проф. Иво Христов, доц. Георги Йорданов и Теодора Халачева положиха цветя на паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на кап. Райчо Николов.

„Поуката за нас днес е, че когато сме решени да отстоим правото си да живеем заедно на собствената си земя, можем да променим съдбата си”, допълни лидерът на пловдивските социалисти. Затова той пожела на своите съграждани и на всички българи да си върнат увереността в себеотстояването и защитаването на националните ценности.

Според заместник-председателя на ПОС доц. Ангел Иванов Съединението е изненадало европейското обществено мнение и доказало провала на Берлинския конгрес и на Берлинския договор. Най-младият депутат Теодора Халачева сподели, че за нея Съединението не е просто териториално обединение на Княжество България с Източна Румелия. „Съединението от 1885 година е мощна сплав на колективен дух и воля в името на национален идеал!”, посочи тя.

„Днес е ден- камбана, че можем да изгубим това, което нашите деди направиха”, предупреди народният представител от левицата проф. Иво Христов. Той нарече Съединението „начало на българския полет, инерция на българското Възраждане, проява на характер на българите и изправяне на българския Атлас”. Професорът по социология на правото не скри възмущението от национална медия и разкритикува журналистическите интерпретации в дискурса „днес е ден на етнотолерантност, мултукултурализма и разбиране на заедността и европейските ценности, еманация и символ на което е град Пловдив”. По думите му умишлено се пропуска логичният въпрос „Кой разедини България?”. „Щом като има Съединение, преди това е имало разделение, а фактите са, че България е разделена от Британската империя, Германската империя и Австро-Унгария”, припомни историческите обстоятелства проф. Христов и подчерта: „Съединението е единственият самостоятелен национален акт, който е направен не благодарение на Европа, а въпреки Европа, въпреки консенсуса на Великите сили и техните планове от българите нищо да не остане като най-голяма етническа група на Балканите”. По думите му благодарение на „луди глави” като Захари Стоянов, майор Чардафон, ген. Данаил Николаев и техни съмишленици тази антибългарска перспектива от логиката на Берлинския договор е избегната.

Празникът за Пловдив днес започна с тържествен камбанен звън и молебен, отслужен от Пловдивския митрополит Николай в Катедралния храм „Св. Богородица”.