Социалисти от Пловдив почетоха паметта на Вапцаров

23.07.2017

Десетки пловдивчани се събраха пред паметника на Никола Вапцаров на едноименния булевард в пловдивския район Южен, за да отбележат с минута мълчание 75 години от разстрела на поета.

„На 23 юли 1942 година на гарнизонното стрелбище в Школата на запасните офицери от монархо-фашистки куршум загина поетът революционер заедно с неговите другари Антон Козинаров, Петър Богданов, Георги Минчев, Антон Попов и Атанас Романов”, припомни млада социалистки Таня Мачанова. Тя подчерта, че изминалите 75 години не заличават светлия образ и дело на Вапцаров, а неговият лирически герой, който ликува и се терзае, копнее и греши, сражава се и пада, обича живота и го ругае, продължава да живее, защото се бори за по-светлото бъдеще. 

„Гордият син на Пирин, наследник на борци за национално освобождение и обединение на българския народ, за 33 години живот успя да бъде работник, моряк и поет. Той сплете в един възел страданията и борбите на своята социална среда със страданията, борбите и надеждите на целия български народ и на човечеството”, каза в словото си доц. Ангел Иванов, председател на социалистите в р. Южен и организатори на днешният митинг поклонение пред паметника на Никола Йонков Вапцаров.