Николай Радев: До края на септември очакваме пълен време график, подробно разписани проекти с бюджет и дейности

Пловдивският общински съвет възложи на кмета да изготви времеви график за целия период на подготовка и реализация на инициативата „Пловдив –европейска столица на културата”

Пловдивският общински съвет възложи на кмета да изготви времеви график за целия период на подготовка и реализация на инициативата „Пловдив –европейска столица на културата”, включително за 2019 г, с всички разписани проекти от артистичната програма, бюджет и индивидуални дейности. Предложението направи от трибуната председателят на групата съветници от БСП –Пловдив Николай Радев на днешната извънредна сесия, посветена на предстоящото домакинство. „Важно е да имаме цялостна програма до 2019г., за да обединим усилията си, защото в момента се работи на парче”, изтъкна той. Радев припомни, че по предложение на левицата в местния парламент за втори път се свиква извънредно заседание по темата „Пловдив 2019”. „Целта не е да се критикуваме само, а да изразим подкрепа и да видим какво трябва да се промени, за да имаме достойното представяне след година и половина”, посочи той. По думите му държавата до момента проявява отношение на неглижиране и две години различни министри спорят за финансирането. Отлагат се важни обекти от културната инфраструктура като кино „Космос” и остров Адата. „Как ще се случат те?”, попита риторично Николай Радев. Той сподели притесненията си от слабото участие на пловдивските творци и подчерта, че именно тяхното включване ще допринесе за самото представяне през 2019 година.

Лидерът на социалистите в Общинския съвет настоя и за децентрализация на културните събития чрез изграждане на сценични пространства по районите, което е предпоставка за участието на пловдивските граждани в инициативата. „За съжаление не виждам обвързване на идеята „Пловдив-европейска столица на културата 2019” с образованието. Няма дейност, която да бъде като постоянна цел за младите хора”, каза Радев. Той настоя за планиране на средства от реклама и напомни на кмета, че в тригодишната бюджетна прогноза трябва да заложи 6% от приходите за култура. „Има такова изискване към града домакин и след 2019 година ние трябва да го изпълним, което означава ежедневни културни прояви”, завърши председателят на ППГОС на БСП – Пловдив.

До края на септември пловдивският градоначалник трябва да изпълни днешното решение на старейшините.